Tuesday, 20 January 2015

Baru-baru ni mak mertua ajak saya buat projek kemas semua almari dalam rumah. Semua barang dalam almari dikeluarkan pastu vacuum and lap dengan kain basah. Aktiviti ni selalu buat setahun sekali je so masing-masing dah ready nak berperang dengan habuk. Saya memang ada resdung and kuat alergik kat semua benda. Kalau kena habuk sikit dah bersin and gatal mata seharian. Kalau kena bulu kucing pun sama, tapi gatal gak nak main kucing jugak.

So nak dijadikan cerita, selalunya saya memang siap sedia pakai mask sebagai shield kalau nak berperang dengan habuk, tapi entah kenapa hari tu saya nak tunjuk macho pulak dengan habuk tu. Waktu tengah kemas tu toksah cerita lah berapa ribu kali saya bersin. By the time malam, mata saya dah kecik. Dah tinggal satu line aje. Selalunya saya makan antihistamin jenama Zyrtec, tapi sejak kebelakangan ni saya notice takde effect langsung pun kalau saya makan. Maybe sebab dah selalu sangat makan badan saya dah tak heran dengan Zyrtec kut.

Kebetulan masa saya tengah browse FB dengan mata yang kecik, ntah macamana boleh ternampak sorang kawan saya share satu post tentang Alfalfa Complex bertindak sebagai antihistamin semulajadi. Saya pun google lah berapa biji nak kena makan and then terus je capai Alfalfa Complex and telan. Sedikit demi sedikit saya mula pulih sampailah dah stop bersin, hidung saya kering and mata tak gatal lagi. Fuh macam magic.


Sejak hari tu saya teruskan lagi makan Alfalfa Complex tu untuk resdung saya pulak. Hidung saya rasa selesa sikit bila bangun pagi tak bersin and berhingus sangat dah. Azam saya nak makan sampai resdung saya pulih, Insya Allah.

Untuk uols di luar sana, siapa yang kuat bersin and kuat alergik macam saya, boleh lah cuba ikhtiar dengan Alfalfa Complex ni pulak. Sekarang ni memang masa yang amat sesuai untuk try Alfalfa Complex ni sebab tengah ada promosi sepanjang bulan Januari ni. Ada dua promosi, beli 2 botol dapat 5% off, dan juga Beli 6 Free 1. Cepat tau, promo ni tinggal 10 hari je lagi. 

Hazrina Zahid
0123123316
Supervisor Jan 2015
<< Healing the world one person at a time >>
www.facebook.com/thenerdynutritionista

Tuesday, January 20, 2015 Hazrina Zahid
Baru-baru ni mak mertua ajak saya buat projek kemas semua almari dalam rumah. Semua barang dalam almari dikeluarkan pastu vacuum and lap dengan kain basah. Aktiviti ni selalu buat setahun sekali je so masing-masing dah ready nak berperang dengan habuk. Saya memang ada resdung and kuat alergik kat semua benda. Kalau kena habuk sikit dah bersin and gatal mata seharian. Kalau kena bulu kucing pun sama, tapi gatal gak nak main kucing jugak.

So nak dijadikan cerita, selalunya saya memang siap sedia pakai mask sebagai shield kalau nak berperang dengan habuk, tapi entah kenapa hari tu saya nak tunjuk macho pulak dengan habuk tu. Waktu tengah kemas tu toksah cerita lah berapa ribu kali saya bersin. By the time malam, mata saya dah kecik. Dah tinggal satu line aje. Selalunya saya makan antihistamin jenama Zyrtec, tapi sejak kebelakangan ni saya notice takde effect langsung pun kalau saya makan. Maybe sebab dah selalu sangat makan badan saya dah tak heran dengan Zyrtec kut.

Kebetulan masa saya tengah browse FB dengan mata yang kecik, ntah macamana boleh ternampak sorang kawan saya share satu post tentang Alfalfa Complex bertindak sebagai antihistamin semulajadi. Saya pun google lah berapa biji nak kena makan and then terus je capai Alfalfa Complex and telan. Sedikit demi sedikit saya mula pulih sampailah dah stop bersin, hidung saya kering and mata tak gatal lagi. Fuh macam magic.


Sejak hari tu saya teruskan lagi makan Alfalfa Complex tu untuk resdung saya pulak. Hidung saya rasa selesa sikit bila bangun pagi tak bersin and berhingus sangat dah. Azam saya nak makan sampai resdung saya pulih, Insya Allah.

Untuk uols di luar sana, siapa yang kuat bersin and kuat alergik macam saya, boleh lah cuba ikhtiar dengan Alfalfa Complex ni pulak. Sekarang ni memang masa yang amat sesuai untuk try Alfalfa Complex ni sebab tengah ada promosi sepanjang bulan Januari ni. Ada dua promosi, beli 2 botol dapat 5% off, dan juga Beli 6 Free 1. Cepat tau, promo ni tinggal 10 hari je lagi. 

Hazrina Zahid
0123123316
Supervisor Jan 2015
<< Healing the world one person at a time >>
www.facebook.com/thenerdynutritionista

Monday, 19 January 2015

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Sejak sekolah dibuka beberapa minggu lepas saya dah mula terdengar keluhan ibu-bapa pasal anak tak sihat.  Yelah, bila anak-anak dah ke sekolah diorang mudah berjangkit dengan kawan-kawan. Tambahan pula dengan cuaca yang tak menentu sekarang ni.  Kejap panas, kejap hujan. Lagilah senang sakit. Jadi macamana kita nak pastikan yang anak-anak ni kuat dan dapat melawan jangkitan dengan sendirinya? Tingkatkan imunisasi badan mereka dengan membekalkan vitamin dan mineral yang mencukupi. Untuk itu, saya cadangkan Vita-Lea for Children.


Vita-Lea for Children ini mengandungi 18 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak membesar.  Antaranya adalah Vitamin A, B, C, D, E dan juga kalsium, magnesium dan zat besi. Ianya tidak mengandungi sebarang perasa tiruan, pemanis atau pengawet. Sebaliknya ianya mempunyai rasa anggur semulajadi

Alhamdulillah, saya dapat feedback dari beberapa orang yang anak diorang suka dengan rasa Vita-Lea for Children ni. Bulan Januari ni tengah ada Buy 3 Free 1 promo. Cepat pakat dengan kawan ataupun beli lah banyak-banyak, boleh buat stock. Tarikh akhir promosi ni ialah 31 Januari 2015.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Monday, January 19, 2015 Hazrina Zahid
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Sejak sekolah dibuka beberapa minggu lepas saya dah mula terdengar keluhan ibu-bapa pasal anak tak sihat.  Yelah, bila anak-anak dah ke sekolah diorang mudah berjangkit dengan kawan-kawan. Tambahan pula dengan cuaca yang tak menentu sekarang ni.  Kejap panas, kejap hujan. Lagilah senang sakit. Jadi macamana kita nak pastikan yang anak-anak ni kuat dan dapat melawan jangkitan dengan sendirinya? Tingkatkan imunisasi badan mereka dengan membekalkan vitamin dan mineral yang mencukupi. Untuk itu, saya cadangkan Vita-Lea for Children.


Vita-Lea for Children ini mengandungi 18 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak membesar.  Antaranya adalah Vitamin A, B, C, D, E dan juga kalsium, magnesium dan zat besi. Ianya tidak mengandungi sebarang perasa tiruan, pemanis atau pengawet. Sebaliknya ianya mempunyai rasa anggur semulajadi

Alhamdulillah, saya dapat feedback dari beberapa orang yang anak diorang suka dengan rasa Vita-Lea for Children ni. Bulan Januari ni tengah ada Buy 3 Free 1 promo. Cepat pakat dengan kawan ataupun beli lah banyak-banyak, boleh buat stock. Tarikh akhir promosi ni ialah 31 Januari 2015.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, 5 November 2014

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Selama ni kita banyak dengar pasal khasiat Omega 3 membantu dalam kesihatan jantung dan juga perkembangan otak. Tapi pernah tak dengar yang Omega 3 juga dapat bantu kita kurus? Asid lemak Omega 3 boleh bantu menurunkan berat badan dengan cara berikut:

- meningkatkan aliran darah ke otot semasa senaman
- merangsang enzim yang berperanan dalam penyingkiran lemak
- membantu penurunan berat badan jika digabungkan dengan senaman
- meningkatkan hormon leptin yang membuatkan kita rasa kenyang
- meningkatkan kadar metabolisma dan menurunkan kadar insulin untuk menurunkan berat badan


Masih tak percaya? Jom kita tengok testimoni berikut:




Ok dah baca semua testimoni di atas? Excited nak cuba? Boleh hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi percuma.  Sebelum saya akhiri entri kali ni, saya nak ingatkan semua yang suplemen adalah makanan tambahan dan bukan ubat.  Jadi jangan putus asa kalau tak nampak hasil dengan serta merta. Pengguna dalam testimoni kat atas ni pun ambil masa yang berbeza-beza untuk nampak hasil.  Ada yang 2 bulan, ada 4 bulan, ada 6 bulan.  Depends pada samada kita konsisten ke tidak, samada kita ada bersenam dan kawal pemakanan ke tidak. Walaupun kita ambil suplemen untuk kurus, tak bermakna kita boleh makan sesuka hati dan tak bersenam.

Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, November 05, 2014 Hazrina Zahid
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Selama ni kita banyak dengar pasal khasiat Omega 3 membantu dalam kesihatan jantung dan juga perkembangan otak. Tapi pernah tak dengar yang Omega 3 juga dapat bantu kita kurus? Asid lemak Omega 3 boleh bantu menurunkan berat badan dengan cara berikut:

- meningkatkan aliran darah ke otot semasa senaman
- merangsang enzim yang berperanan dalam penyingkiran lemak
- membantu penurunan berat badan jika digabungkan dengan senaman
- meningkatkan hormon leptin yang membuatkan kita rasa kenyang
- meningkatkan kadar metabolisma dan menurunkan kadar insulin untuk menurunkan berat badan


Masih tak percaya? Jom kita tengok testimoni berikut:




Ok dah baca semua testimoni di atas? Excited nak cuba? Boleh hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi percuma.  Sebelum saya akhiri entri kali ni, saya nak ingatkan semua yang suplemen adalah makanan tambahan dan bukan ubat.  Jadi jangan putus asa kalau tak nampak hasil dengan serta merta. Pengguna dalam testimoni kat atas ni pun ambil masa yang berbeza-beza untuk nampak hasil.  Ada yang 2 bulan, ada 4 bulan, ada 6 bulan.  Depends pada samada kita konsisten ke tidak, samada kita ada bersenam dan kawal pemakanan ke tidak. Walaupun kita ambil suplemen untuk kurus, tak bermakna kita boleh makan sesuka hati dan tak bersenam.

Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Monday, 3 November 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

November is here..! Dan itu bermakna ada promo baru untuk bulan ni.. Kalau bulan lepas promo adalah untuk ESP dan Meal Shakes, bulan ni giliran Omega Guard pulak. Saya tak sabar nak bagitau customers saya pasal promo ni.  Sure diorang menggelepar nak beli. Sebabnya, Omega Guard ni ada macam-macam kegunaan.


Dulu sebelum join Shaklee, bila sebut je pasal Omega 3, mesti saya ingat Omega 3 Fish Oil jenama Pristin.  Dan dulu kalau orang tanya makan Omega 3 untuk apa, jawapan saya hanya terhad kepada "untuk kesihatan jantung" dan "untuk kecerdasan otak" sebabkan adanya EPA dan DHA.  Tapi sejak join Shaklee, ramai yang share dengan saya kegunaan Omega 3 ni. Antaranya ialah:

1. Kehamilan

Macam saya sebut tadi Omega 3 ni ada EPA dan DHA yang boleh membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.  So ibu mengandung elok amalkan Omega Guard ni pada trimester kedua dan ketiga sebab masa nilah otak bayi dalam kandungan sedang berkembang dengan pesat. Selain itu, Omega Guard juga boleh bantu ibu hamil untuk maintain slim tau!

2. Penyusuan

Lepas bayi dilahirkan, otak bayi akan terus berkembang dalam masa 2 tahun pertama.  Jadi masa ni juga penting untuk ibu mengambil suplemen yang mengandungi Omega 3 supaya boleh salurkan kepada bayi melalui susu badan.

Selain berguna untuk bayi, ibu juga akan mendapat hasil daripada mengambil Omega 3, iaitu penurunan berat badan, membantu melegakan 'bengkak susu' dan mengurangkan risiko gila meroyan semasa berpantang.

3. Penjagaan Berat Badan

Ramai customer saya yang makan Omega Guard untuk kurus cakap yang mereka rasa kenyang sepanjang hari. Kenapa? Sebab Omega 3 meningkatkan hormon Leptin.  Hormon Leptin ni lah yang membuatkan kita rasa kenyang dan kawal selera makan kita. So kalau hormon leptin tinggi, kita rasa kenyang, so kita akan kurang makan.

Selain itu, Omega 3 membantu meningkatkan kadar metabolisma kita dan juga menurunkan kadar insulin, dan ini akan membantu penurunan berat badan dengan lebih cepat.

4. Sakit Sendi

Penyakit sendi seperti osteoarthritis disebabkan oleh keradangan (inflammation) sendi dan juga kehilangan tulang rawan yang bertindak sebagai kusyen di antara sendi dan tulang. Omega 3 membantu mengurangkan keradangan, melambatkan kerosakan tulang rawan dan bertindak sebagai pelincir untuk pergerakan yang lebih mudah.

5. Kesihatan Kanak-kanak

Kanak-kanak pun elok makan Omega 3 ni.  Antara kebaikan Omega 3 untuk kanak-kanak ialah merawat asma, meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak dan juga membantu kanak-kanak yang mempunyai sindrom Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Untuk kanak-kanak, Omega Guard boleh dicampurkan dalam susu/makanan atau boleh dikunyah begitu sahaja. Anak mak Shaklee saya suka kunyah Omega Guard sampaikan mak dia kena sorok botol Omega Guard dari dia. Hebat!

6. Sembelit/Buasir

Bagi mereka yang mengalami sembelit atau buasir, Omega 3 mengurangkan radang atau inflamasi di usus dan kolon. Selain itu, ia juga bertindak sebagai pelincir untuk pengeluaran najis dengan lembut dan lancar.

7. Kesihatan Jantung

Omega 3 dapat mengurangkan kolesterol dan merendahkan tekanan darah sekaligus mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

8. Kecantikan Kulit

Sifat anti radang atau anti inflamasi Omega 3 dapat membantu mengurangkan jerawat dan juga ekzema.  Selain itu, pengambilan Omega 3 juga dapat meningkatkan kelembapan kulit dan rambut. Kalau nak kulit dan rambut yang sihat, ambil lah Omega Guard.

Ok, nampaknya itu sahaja untuk entri kali ni.  Sempena bulan promosi Omega Guard, nantikan entri-entri yang akan datang di mana saya akan ceritakan dengan lebih lanjut setiap set yang mengandungi Omega Guard Shaklee untuk makluman semua.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Monday, November 03, 2014 Hazrina Zahid
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

November is here..! Dan itu bermakna ada promo baru untuk bulan ni.. Kalau bulan lepas promo adalah untuk ESP dan Meal Shakes, bulan ni giliran Omega Guard pulak. Saya tak sabar nak bagitau customers saya pasal promo ni.  Sure diorang menggelepar nak beli. Sebabnya, Omega Guard ni ada macam-macam kegunaan.


Dulu sebelum join Shaklee, bila sebut je pasal Omega 3, mesti saya ingat Omega 3 Fish Oil jenama Pristin.  Dan dulu kalau orang tanya makan Omega 3 untuk apa, jawapan saya hanya terhad kepada "untuk kesihatan jantung" dan "untuk kecerdasan otak" sebabkan adanya EPA dan DHA.  Tapi sejak join Shaklee, ramai yang share dengan saya kegunaan Omega 3 ni. Antaranya ialah:

1. Kehamilan

Macam saya sebut tadi Omega 3 ni ada EPA dan DHA yang boleh membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.  So ibu mengandung elok amalkan Omega Guard ni pada trimester kedua dan ketiga sebab masa nilah otak bayi dalam kandungan sedang berkembang dengan pesat. Selain itu, Omega Guard juga boleh bantu ibu hamil untuk maintain slim tau!

2. Penyusuan

Lepas bayi dilahirkan, otak bayi akan terus berkembang dalam masa 2 tahun pertama.  Jadi masa ni juga penting untuk ibu mengambil suplemen yang mengandungi Omega 3 supaya boleh salurkan kepada bayi melalui susu badan.

Selain berguna untuk bayi, ibu juga akan mendapat hasil daripada mengambil Omega 3, iaitu penurunan berat badan, membantu melegakan 'bengkak susu' dan mengurangkan risiko gila meroyan semasa berpantang.

3. Penjagaan Berat Badan

Ramai customer saya yang makan Omega Guard untuk kurus cakap yang mereka rasa kenyang sepanjang hari. Kenapa? Sebab Omega 3 meningkatkan hormon Leptin.  Hormon Leptin ni lah yang membuatkan kita rasa kenyang dan kawal selera makan kita. So kalau hormon leptin tinggi, kita rasa kenyang, so kita akan kurang makan.

Selain itu, Omega 3 membantu meningkatkan kadar metabolisma kita dan juga menurunkan kadar insulin, dan ini akan membantu penurunan berat badan dengan lebih cepat.

4. Sakit Sendi

Penyakit sendi seperti osteoarthritis disebabkan oleh keradangan (inflammation) sendi dan juga kehilangan tulang rawan yang bertindak sebagai kusyen di antara sendi dan tulang. Omega 3 membantu mengurangkan keradangan, melambatkan kerosakan tulang rawan dan bertindak sebagai pelincir untuk pergerakan yang lebih mudah.

5. Kesihatan Kanak-kanak

Kanak-kanak pun elok makan Omega 3 ni.  Antara kebaikan Omega 3 untuk kanak-kanak ialah merawat asma, meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak dan juga membantu kanak-kanak yang mempunyai sindrom Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Untuk kanak-kanak, Omega Guard boleh dicampurkan dalam susu/makanan atau boleh dikunyah begitu sahaja. Anak mak Shaklee saya suka kunyah Omega Guard sampaikan mak dia kena sorok botol Omega Guard dari dia. Hebat!

6. Sembelit/Buasir

Bagi mereka yang mengalami sembelit atau buasir, Omega 3 mengurangkan radang atau inflamasi di usus dan kolon. Selain itu, ia juga bertindak sebagai pelincir untuk pengeluaran najis dengan lembut dan lancar.

7. Kesihatan Jantung

Omega 3 dapat mengurangkan kolesterol dan merendahkan tekanan darah sekaligus mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

8. Kecantikan Kulit

Sifat anti radang atau anti inflamasi Omega 3 dapat membantu mengurangkan jerawat dan juga ekzema.  Selain itu, pengambilan Omega 3 juga dapat meningkatkan kelembapan kulit dan rambut. Kalau nak kulit dan rambut yang sihat, ambil lah Omega Guard.

Ok, nampaknya itu sahaja untuk entri kali ni.  Sempena bulan promosi Omega Guard, nantikan entri-entri yang akan datang di mana saya akan ceritakan dengan lebih lanjut setiap set yang mengandungi Omega Guard Shaklee untuk makluman semua.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Saturday, 1 November 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Entri kali ni saya nak kongsikan khas buat ibu-bapa di luar sana yang tengah risaukan kesihatan anak mereka.  Adakah anak anda mengalami simptom-simptom seperti berikut?

- Kurang selera makan
- Selalu sembelit
- Lelah
- Selalu demam, batuk & selsema
- Pasif atau tidak cergas
- Masalah untuk fokus dalam pembelajaran
- Kurang berat badan

Kalau ada then bolehlah cuba untuk bekalkan nutrisi yang secukupnya kepada anak anda dengan Meal Shakes Shaklee.  Insya Allah, akan dapat mengatasi masalah-masalah yang disebutkan tadi. Meal Shakes adalah suplemen berbentuk serbuk perisa french vanilla. So senanglah kalau nak campurkan dalam susu atau minuman kegemaran anak anda.  Budak-budak memang sukakan rasa Meal Shakes ni.


Jom kita tengok testimoni dari ibu-ibu yang dah cuba Meal Shakes untuk kesihatan anak mereka.

1. Testimoni Anak Jarang Demam, Batuk & Selsema


2. Testimoni Selera Anak Meningkat


3. Testimoni Sembelit Anak Pulih


Meal Shakes ni sebenarnya bukan untuk kanak-kanak saja.  Bagi yang tak sempat breakfast atau sahur pun boleh makan Meal Shakes seperti dalam entri Set Mighty 3 Gems saya baru baru ni. Selain itu pesakit diabetes atau mereka yang tak lalu makan pun boleh ambik Meal Shakes ni. Berikut saya senaraikan kebaikan Meal Shakes.


Kalau nak tahu lebih lanjut, cepat-cepat hubungi saya.  Harga istimewa menanti anda.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Saturday, November 01, 2014 Hazrina Zahid
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Entri kali ni saya nak kongsikan khas buat ibu-bapa di luar sana yang tengah risaukan kesihatan anak mereka.  Adakah anak anda mengalami simptom-simptom seperti berikut?

- Kurang selera makan
- Selalu sembelit
- Lelah
- Selalu demam, batuk & selsema
- Pasif atau tidak cergas
- Masalah untuk fokus dalam pembelajaran
- Kurang berat badan

Kalau ada then bolehlah cuba untuk bekalkan nutrisi yang secukupnya kepada anak anda dengan Meal Shakes Shaklee.  Insya Allah, akan dapat mengatasi masalah-masalah yang disebutkan tadi. Meal Shakes adalah suplemen berbentuk serbuk perisa french vanilla. So senanglah kalau nak campurkan dalam susu atau minuman kegemaran anak anda.  Budak-budak memang sukakan rasa Meal Shakes ni.


Jom kita tengok testimoni dari ibu-ibu yang dah cuba Meal Shakes untuk kesihatan anak mereka.

1. Testimoni Anak Jarang Demam, Batuk & Selsema


2. Testimoni Selera Anak Meningkat


3. Testimoni Sembelit Anak Pulih


Meal Shakes ni sebenarnya bukan untuk kanak-kanak saja.  Bagi yang tak sempat breakfast atau sahur pun boleh makan Meal Shakes seperti dalam entri Set Mighty 3 Gems saya baru baru ni. Selain itu pesakit diabetes atau mereka yang tak lalu makan pun boleh ambik Meal Shakes ni. Berikut saya senaraikan kebaikan Meal Shakes.


Kalau nak tahu lebih lanjut, cepat-cepat hubungi saya.  Harga istimewa menanti anda.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Tuesday, 28 October 2014

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Siapa selalu mengeluh bila terpaksa bercakap dengan agen MLM? Siapa rasa bosan dan jauhkan diri dari kawan bila dapat tau yang dia dah join MLM?  Hmmm.. Dulu saya pun macam tu.  Anti MLM! Tapi takdelah sampai melarikan diri atau unfriend atau menyampah dengan status update kawan-kawan tu. Saya faham, masing-masing mencari rezeki, so tak perlu lah nak emotional sangat. Nasib baiklah saya tak over camtu, sebab tengok-tengok sekarang saya sendiri dah terjerumus dalam kancah MLM. Hahaha..

Dulu ayah saya rajin join MLM ni.  Dari A****, N***** dan macam-macam lagi. Saya memang tak berkenan langsung dengan MLM ni.  Awal-awal lagi dah pangkah and reject terus. Tapi entah macamana hati saya tergerak nak buat business Shaklee ni. Takde siapa pun yang ajak saya. Saya yang tergedik-gedik cari Shaklee sebab nak sihatkan badan. Pada mulanya tak terfikir langsung nak buat bisnes, sekadar nak makan sendiri je. Tapi, I guess semua itu percaturan Allah.


Selama setahun join Shaklee sebagai pengguna, saya dapat tengok dengan sendiri bagaimana Shaklee berbeza dengan business MLM yang lain. Perbezaan ini lah yang menyebabkan saya rasa nak buat business Shaklee ni. Entri kali ni, saya nak cerita sikit tentang apa yang best sangat pasal buat business Shaklee ni.

1. Modal Rendah

Saya join Shaklee dengan RM65 je untuk seumur hidup. Dengan RM65 tu, dapat member kit, segala macam info ada dalam tu untuk bantu kita buat business. Of course, saya tak pedulikan benda tu masa saya join sebab masa tu mati-mati tak nak buat business. Just nak beli pada harga ahli je.

2. Tak Perlu Maintain Points Atau UV Untuk Kekalkan Keahlian

Yang ni saya suka. Sebab kalau jadi ahli tapi asyik kena beli barang je untuk kekal jadi ahli saya memang tak suka. Sebab ada setengah vitamin tahan 2-3 bulan, so maybe 2-3 bulan saya tak beli barang. Kalau tiap-tiap bulan kena beli barang habislah saya. Dahlah pressure, pastu nanti rumah penuh ngan barang yang saya tak nak. Tak ke rugi? Shaklee ni mudah, kalau usaha lebih, bonus lebih. Kalau takde usaha atau usaha kurang, bonus takde atau bonus kurang. Simple kan?

3. Tak Perlu Simpan Stok

Bila kita baru join, memanglah takde duit nak beli stok, logik tak? Sebab tu lah Shaklee tak ada paksa kita untuk beli stok dan simpan kat rumah. Nanti bila dah dapat bonus beribu-ribu suka hati lah nak simpan stok ke tidak. Yang penting masa awal-awal takyah sibuk nak ambik personal loan dan beli sampai beribu-ribu untuk naik pangkat atau kekalkan pangkat.

4. Tak Payah Pegi Meeting (Siang atau Malam)

Yang ni saya suka sangat. Dulu masa ayah saya buat business MLM dulu, ada je kena gi meeting tiap-tiap malam. Saya rasa tak berkenan sangat sebab saya suka luangkan waktu malam saya bersama keluarga tercinta. Dah lah seharian duduk dekat ofis tak dapat spend time dengan family. Pastu adakah malam nak kena keluar lagi.. Oh tidaaaaaaaaaaaakkk!

Business Shaklee ni semuanya online. Beli barang online, coaching pun online. Sebagai generasi yang semuanya nak buat online, saya memang suka sangat sangat bab ni. Hehe..

5. Tak Perlu Cari Anak

Sesetangah business MLM, kalau nak berkembang tu, kena recruit atau cari orang untuk masuk bawah kita. Alhamdulillah la Shaklee tak macam tu. Saya pun bukan pandai nak sembang kencang sampai orang rasa nak join saya. In most cases, orang akan join dengan sendirinya sebab dah rasa kehebatan produk Shaklee. Ataupun, in my case, join Shaklee sebab nak beli pada harga ahli. So, kalau saya telefon, janganlah pulak tak angkat ye! Heheheh..

6. Produk Dikenali Ramai

Shaklee ni bukan lah brand yang baru bertapak kat Malaysia. Dari saya kecik lagi ada pakcik saya jual Shaklee. Waktu tu botol dia warna brown. Siapa tak kenal produk Shaklee? Disebabkan produk Shaklee ni sangat terkenal, kita tak perlu nak beria menjual bagai nak rak. Tak perlu nak hard sell sangat. Cuma share saja apa yang kita rasa, dan orang akan cari kita untuk beli barang dengan kita. Contohnya, dulu saya kan makan sendiri je. Tapi kadang tu time hujung bulan je dapat WhatsApp dari orang yang saya tak kenal nak mintak COD barang. Alhamdulillah rezeki datang berguling. So itu yang buat saya berfikir. Kalau saya tak usaha langsung pun ada customer nak beli barang, cuba bayangkan kalau saya berusaha dengan bersungguh-sungguh. Insya Allah, mesti ada orang nak beli punya.


7. Berkenalan Dengan Amalan Rohani

Saya ni bukanlah seorang yang alim. Tapi Alhamdulillah, setelah berkenalan dengan Shaklee saya diajar oleh mak Shaklee saya supaya mendekatkan diri dengan Allah melalui pelbagai amalan rohani seperti berzikir, solat dhuha, solat tahajud, solat taubat, mengaji Al-Quran, bersedekah dan berzakat. Eloklah tu, umur pun dah senja. Hehe. Berbeza sangat dengan sesetengah MLM lain yang kuat berjimba tak tentu hala, bertepuk tampar antara lelaki dan perempuan, meeting malam-malam, solat entah ke mana dan sebagainya. Group kami diajar untuk percaya yang rezeki itu datangnya dari Allah, sebab tu kena minta dengan Allah, bukan orang. Bila dah usaha sungguh-sungguh, biar Allah saja yang tentukan.

Ok. Itu saja entri kali ni. Kalau rasa dah jatuh cinta dengan Shaklee macam saya, bolehlah hubungi saya seperti dibawah. Boleh la kita sama-sama belajar betapa mudahnya menjemput rezeki. (Poyo kan ayat ni? Sebab tiba-tiba ternampak buku Mudahnya Menjemput Rezeki ni ada atas meja saya. Sebab tu dia jadi mangsa.. Hehee..)

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Tuesday, October 28, 2014 Hazrina Zahid
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Siapa selalu mengeluh bila terpaksa bercakap dengan agen MLM? Siapa rasa bosan dan jauhkan diri dari kawan bila dapat tau yang dia dah join MLM?  Hmmm.. Dulu saya pun macam tu.  Anti MLM! Tapi takdelah sampai melarikan diri atau unfriend atau menyampah dengan status update kawan-kawan tu. Saya faham, masing-masing mencari rezeki, so tak perlu lah nak emotional sangat. Nasib baiklah saya tak over camtu, sebab tengok-tengok sekarang saya sendiri dah terjerumus dalam kancah MLM. Hahaha..

Dulu ayah saya rajin join MLM ni.  Dari A****, N***** dan macam-macam lagi. Saya memang tak berkenan langsung dengan MLM ni.  Awal-awal lagi dah pangkah and reject terus. Tapi entah macamana hati saya tergerak nak buat business Shaklee ni. Takde siapa pun yang ajak saya. Saya yang tergedik-gedik cari Shaklee sebab nak sihatkan badan. Pada mulanya tak terfikir langsung nak buat bisnes, sekadar nak makan sendiri je. Tapi, I guess semua itu percaturan Allah.


Selama setahun join Shaklee sebagai pengguna, saya dapat tengok dengan sendiri bagaimana Shaklee berbeza dengan business MLM yang lain. Perbezaan ini lah yang menyebabkan saya rasa nak buat business Shaklee ni. Entri kali ni, saya nak cerita sikit tentang apa yang best sangat pasal buat business Shaklee ni.

1. Modal Rendah

Saya join Shaklee dengan RM65 je untuk seumur hidup. Dengan RM65 tu, dapat member kit, segala macam info ada dalam tu untuk bantu kita buat business. Of course, saya tak pedulikan benda tu masa saya join sebab masa tu mati-mati tak nak buat business. Just nak beli pada harga ahli je.

2. Tak Perlu Maintain Points Atau UV Untuk Kekalkan Keahlian

Yang ni saya suka. Sebab kalau jadi ahli tapi asyik kena beli barang je untuk kekal jadi ahli saya memang tak suka. Sebab ada setengah vitamin tahan 2-3 bulan, so maybe 2-3 bulan saya tak beli barang. Kalau tiap-tiap bulan kena beli barang habislah saya. Dahlah pressure, pastu nanti rumah penuh ngan barang yang saya tak nak. Tak ke rugi? Shaklee ni mudah, kalau usaha lebih, bonus lebih. Kalau takde usaha atau usaha kurang, bonus takde atau bonus kurang. Simple kan?

3. Tak Perlu Simpan Stok

Bila kita baru join, memanglah takde duit nak beli stok, logik tak? Sebab tu lah Shaklee tak ada paksa kita untuk beli stok dan simpan kat rumah. Nanti bila dah dapat bonus beribu-ribu suka hati lah nak simpan stok ke tidak. Yang penting masa awal-awal takyah sibuk nak ambik personal loan dan beli sampai beribu-ribu untuk naik pangkat atau kekalkan pangkat.

4. Tak Payah Pegi Meeting (Siang atau Malam)

Yang ni saya suka sangat. Dulu masa ayah saya buat business MLM dulu, ada je kena gi meeting tiap-tiap malam. Saya rasa tak berkenan sangat sebab saya suka luangkan waktu malam saya bersama keluarga tercinta. Dah lah seharian duduk dekat ofis tak dapat spend time dengan family. Pastu adakah malam nak kena keluar lagi.. Oh tidaaaaaaaaaaaakkk!

Business Shaklee ni semuanya online. Beli barang online, coaching pun online. Sebagai generasi yang semuanya nak buat online, saya memang suka sangat sangat bab ni. Hehe..

5. Tak Perlu Cari Anak

Sesetangah business MLM, kalau nak berkembang tu, kena recruit atau cari orang untuk masuk bawah kita. Alhamdulillah la Shaklee tak macam tu. Saya pun bukan pandai nak sembang kencang sampai orang rasa nak join saya. In most cases, orang akan join dengan sendirinya sebab dah rasa kehebatan produk Shaklee. Ataupun, in my case, join Shaklee sebab nak beli pada harga ahli. So, kalau saya telefon, janganlah pulak tak angkat ye! Heheheh..

6. Produk Dikenali Ramai

Shaklee ni bukan lah brand yang baru bertapak kat Malaysia. Dari saya kecik lagi ada pakcik saya jual Shaklee. Waktu tu botol dia warna brown. Siapa tak kenal produk Shaklee? Disebabkan produk Shaklee ni sangat terkenal, kita tak perlu nak beria menjual bagai nak rak. Tak perlu nak hard sell sangat. Cuma share saja apa yang kita rasa, dan orang akan cari kita untuk beli barang dengan kita. Contohnya, dulu saya kan makan sendiri je. Tapi kadang tu time hujung bulan je dapat WhatsApp dari orang yang saya tak kenal nak mintak COD barang. Alhamdulillah rezeki datang berguling. So itu yang buat saya berfikir. Kalau saya tak usaha langsung pun ada customer nak beli barang, cuba bayangkan kalau saya berusaha dengan bersungguh-sungguh. Insya Allah, mesti ada orang nak beli punya.


7. Berkenalan Dengan Amalan Rohani

Saya ni bukanlah seorang yang alim. Tapi Alhamdulillah, setelah berkenalan dengan Shaklee saya diajar oleh mak Shaklee saya supaya mendekatkan diri dengan Allah melalui pelbagai amalan rohani seperti berzikir, solat dhuha, solat tahajud, solat taubat, mengaji Al-Quran, bersedekah dan berzakat. Eloklah tu, umur pun dah senja. Hehe. Berbeza sangat dengan sesetengah MLM lain yang kuat berjimba tak tentu hala, bertepuk tampar antara lelaki dan perempuan, meeting malam-malam, solat entah ke mana dan sebagainya. Group kami diajar untuk percaya yang rezeki itu datangnya dari Allah, sebab tu kena minta dengan Allah, bukan orang. Bila dah usaha sungguh-sungguh, biar Allah saja yang tentukan.

Ok. Itu saja entri kali ni. Kalau rasa dah jatuh cinta dengan Shaklee macam saya, bolehlah hubungi saya seperti dibawah. Boleh la kita sama-sama belajar betapa mudahnya menjemput rezeki. (Poyo kan ayat ni? Sebab tiba-tiba ternampak buku Mudahnya Menjemput Rezeki ni ada atas meja saya. Sebab tu dia jadi mangsa.. Hehee..)

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Monday, 27 October 2014

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Cepatnya masa berlalu. Hari tu baru je excited dengar yang bulan ni ada double promotion iaitu Buy 6 Free 1 untuk ESP dan juga Buy 3 Free 1 untuk Mealshake.  Pejam celik dah tinggal 5 hari je lagi.

Mealshake saya makan jugak kalau saya berpuasa. Saya ambil Set Mighty 3 Gems waktu sahur. Tapi ESP ni special sikit sebab saya memang ambil tiap-tiap hari.  Hasilnya saya boleh nampak perubahan positif pada kulit, rambut dan kuku saya.  Saya juga rasa bertenaga dan kenyang sepanjang hari.

Nak kulit cantik? Nak kurus? Nak bertenaga? Nak banyakkan susu?  Customer saya kata kulit baby dia pun jadi cantik dan gebu sejak dia consume ESP untuk parut Czer dia. Hubungi saya untuk dapatkan ESP pada harga yang amat-amat berbaloi.  Jangan lambat tau.


Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista
Monday, October 27, 2014 Hazrina Zahid
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Cepatnya masa berlalu. Hari tu baru je excited dengar yang bulan ni ada double promotion iaitu Buy 6 Free 1 untuk ESP dan juga Buy 3 Free 1 untuk Mealshake.  Pejam celik dah tinggal 5 hari je lagi.

Mealshake saya makan jugak kalau saya berpuasa. Saya ambil Set Mighty 3 Gems waktu sahur. Tapi ESP ni special sikit sebab saya memang ambil tiap-tiap hari.  Hasilnya saya boleh nampak perubahan positif pada kulit, rambut dan kuku saya.  Saya juga rasa bertenaga dan kenyang sepanjang hari.

Nak kulit cantik? Nak kurus? Nak bertenaga? Nak banyakkan susu?  Customer saya kata kulit baby dia pun jadi cantik dan gebu sejak dia consume ESP untuk parut Czer dia. Hubungi saya untuk dapatkan ESP pada harga yang amat-amat berbaloi.  Jangan lambat tau.


Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista