Wednesday, 5 November 2014

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Selama ni kita banyak dengar pasal khasiat Omega 3 membantu dalam kesihatan jantung dan juga perkembangan otak. Tapi pernah tak dengar yang Omega 3 juga dapat bantu kita kurus? Asid lemak Omega 3 boleh bantu menurunkan berat badan dengan cara berikut:

- meningkatkan aliran darah ke otot semasa senaman
- merangsang enzim yang berperanan dalam penyingkiran lemak
- membantu penurunan berat badan jika digabungkan dengan senaman
- meningkatkan hormon leptin yang membuatkan kita rasa kenyang
- meningkatkan kadar metabolisma dan menurunkan kadar insulin untuk menurunkan berat badan


Masih tak percaya? Jom kita tengok testimoni berikut:




Ok dah baca semua testimoni di atas? Excited nak cuba? Boleh hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi percuma.  Sebelum saya akhiri entri kali ni, saya nak ingatkan semua yang suplemen adalah makanan tambahan dan bukan ubat.  Jadi jangan putus asa kalau tak nampak hasil dengan serta merta. Pengguna dalam testimoni kat atas ni pun ambil masa yang berbeza-beza untuk nampak hasil.  Ada yang 2 bulan, ada 4 bulan, ada 6 bulan.  Depends pada samada kita konsisten ke tidak, samada kita ada bersenam dan kawal pemakanan ke tidak. Walaupun kita ambil suplemen untuk kurus, tak bermakna kita boleh makan sesuka hati dan tak bersenam.

Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, November 05, 2014 Unknown
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Selama ni kita banyak dengar pasal khasiat Omega 3 membantu dalam kesihatan jantung dan juga perkembangan otak. Tapi pernah tak dengar yang Omega 3 juga dapat bantu kita kurus? Asid lemak Omega 3 boleh bantu menurunkan berat badan dengan cara berikut:

- meningkatkan aliran darah ke otot semasa senaman
- merangsang enzim yang berperanan dalam penyingkiran lemak
- membantu penurunan berat badan jika digabungkan dengan senaman
- meningkatkan hormon leptin yang membuatkan kita rasa kenyang
- meningkatkan kadar metabolisma dan menurunkan kadar insulin untuk menurunkan berat badan


Masih tak percaya? Jom kita tengok testimoni berikut:




Ok dah baca semua testimoni di atas? Excited nak cuba? Boleh hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi percuma.  Sebelum saya akhiri entri kali ni, saya nak ingatkan semua yang suplemen adalah makanan tambahan dan bukan ubat.  Jadi jangan putus asa kalau tak nampak hasil dengan serta merta. Pengguna dalam testimoni kat atas ni pun ambil masa yang berbeza-beza untuk nampak hasil.  Ada yang 2 bulan, ada 4 bulan, ada 6 bulan.  Depends pada samada kita konsisten ke tidak, samada kita ada bersenam dan kawal pemakanan ke tidak. Walaupun kita ambil suplemen untuk kurus, tak bermakna kita boleh makan sesuka hati dan tak bersenam.

Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Monday, 3 November 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

November is here..! Dan itu bermakna ada promo baru untuk bulan ni.. Kalau bulan lepas promo adalah untuk ESP dan Meal Shakes, bulan ni giliran Omega Guard pulak. Saya tak sabar nak bagitau customers saya pasal promo ni.  Sure diorang menggelepar nak beli. Sebabnya, Omega Guard ni ada macam-macam kegunaan.


Dulu sebelum join Shaklee, bila sebut je pasal Omega 3, mesti saya ingat Omega 3 Fish Oil jenama Pristin.  Dan dulu kalau orang tanya makan Omega 3 untuk apa, jawapan saya hanya terhad kepada "untuk kesihatan jantung" dan "untuk kecerdasan otak" sebabkan adanya EPA dan DHA.  Tapi sejak join Shaklee, ramai yang share dengan saya kegunaan Omega 3 ni. Antaranya ialah:

1. Kehamilan

Macam saya sebut tadi Omega 3 ni ada EPA dan DHA yang boleh membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.  So ibu mengandung elok amalkan Omega Guard ni pada trimester kedua dan ketiga sebab masa nilah otak bayi dalam kandungan sedang berkembang dengan pesat. Selain itu, Omega Guard juga boleh bantu ibu hamil untuk maintain slim tau!

2. Penyusuan

Lepas bayi dilahirkan, otak bayi akan terus berkembang dalam masa 2 tahun pertama.  Jadi masa ni juga penting untuk ibu mengambil suplemen yang mengandungi Omega 3 supaya boleh salurkan kepada bayi melalui susu badan.

Selain berguna untuk bayi, ibu juga akan mendapat hasil daripada mengambil Omega 3, iaitu penurunan berat badan, membantu melegakan 'bengkak susu' dan mengurangkan risiko gila meroyan semasa berpantang.

3. Penjagaan Berat Badan

Ramai customer saya yang makan Omega Guard untuk kurus cakap yang mereka rasa kenyang sepanjang hari. Kenapa? Sebab Omega 3 meningkatkan hormon Leptin.  Hormon Leptin ni lah yang membuatkan kita rasa kenyang dan kawal selera makan kita. So kalau hormon leptin tinggi, kita rasa kenyang, so kita akan kurang makan.

Selain itu, Omega 3 membantu meningkatkan kadar metabolisma kita dan juga menurunkan kadar insulin, dan ini akan membantu penurunan berat badan dengan lebih cepat.

4. Sakit Sendi

Penyakit sendi seperti osteoarthritis disebabkan oleh keradangan (inflammation) sendi dan juga kehilangan tulang rawan yang bertindak sebagai kusyen di antara sendi dan tulang. Omega 3 membantu mengurangkan keradangan, melambatkan kerosakan tulang rawan dan bertindak sebagai pelincir untuk pergerakan yang lebih mudah.

5. Kesihatan Kanak-kanak

Kanak-kanak pun elok makan Omega 3 ni.  Antara kebaikan Omega 3 untuk kanak-kanak ialah merawat asma, meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak dan juga membantu kanak-kanak yang mempunyai sindrom Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Untuk kanak-kanak, Omega Guard boleh dicampurkan dalam susu/makanan atau boleh dikunyah begitu sahaja. Anak mak Shaklee saya suka kunyah Omega Guard sampaikan mak dia kena sorok botol Omega Guard dari dia. Hebat!

6. Sembelit/Buasir

Bagi mereka yang mengalami sembelit atau buasir, Omega 3 mengurangkan radang atau inflamasi di usus dan kolon. Selain itu, ia juga bertindak sebagai pelincir untuk pengeluaran najis dengan lembut dan lancar.

7. Kesihatan Jantung

Omega 3 dapat mengurangkan kolesterol dan merendahkan tekanan darah sekaligus mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

8. Kecantikan Kulit

Sifat anti radang atau anti inflamasi Omega 3 dapat membantu mengurangkan jerawat dan juga ekzema.  Selain itu, pengambilan Omega 3 juga dapat meningkatkan kelembapan kulit dan rambut. Kalau nak kulit dan rambut yang sihat, ambil lah Omega Guard.

Ok, nampaknya itu sahaja untuk entri kali ni.  Sempena bulan promosi Omega Guard, nantikan entri-entri yang akan datang di mana saya akan ceritakan dengan lebih lanjut setiap set yang mengandungi Omega Guard Shaklee untuk makluman semua.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Monday, November 03, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

November is here..! Dan itu bermakna ada promo baru untuk bulan ni.. Kalau bulan lepas promo adalah untuk ESP dan Meal Shakes, bulan ni giliran Omega Guard pulak. Saya tak sabar nak bagitau customers saya pasal promo ni.  Sure diorang menggelepar nak beli. Sebabnya, Omega Guard ni ada macam-macam kegunaan.


Dulu sebelum join Shaklee, bila sebut je pasal Omega 3, mesti saya ingat Omega 3 Fish Oil jenama Pristin.  Dan dulu kalau orang tanya makan Omega 3 untuk apa, jawapan saya hanya terhad kepada "untuk kesihatan jantung" dan "untuk kecerdasan otak" sebabkan adanya EPA dan DHA.  Tapi sejak join Shaklee, ramai yang share dengan saya kegunaan Omega 3 ni. Antaranya ialah:

1. Kehamilan

Macam saya sebut tadi Omega 3 ni ada EPA dan DHA yang boleh membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.  So ibu mengandung elok amalkan Omega Guard ni pada trimester kedua dan ketiga sebab masa nilah otak bayi dalam kandungan sedang berkembang dengan pesat. Selain itu, Omega Guard juga boleh bantu ibu hamil untuk maintain slim tau!

2. Penyusuan

Lepas bayi dilahirkan, otak bayi akan terus berkembang dalam masa 2 tahun pertama.  Jadi masa ni juga penting untuk ibu mengambil suplemen yang mengandungi Omega 3 supaya boleh salurkan kepada bayi melalui susu badan.

Selain berguna untuk bayi, ibu juga akan mendapat hasil daripada mengambil Omega 3, iaitu penurunan berat badan, membantu melegakan 'bengkak susu' dan mengurangkan risiko gila meroyan semasa berpantang.

3. Penjagaan Berat Badan

Ramai customer saya yang makan Omega Guard untuk kurus cakap yang mereka rasa kenyang sepanjang hari. Kenapa? Sebab Omega 3 meningkatkan hormon Leptin.  Hormon Leptin ni lah yang membuatkan kita rasa kenyang dan kawal selera makan kita. So kalau hormon leptin tinggi, kita rasa kenyang, so kita akan kurang makan.

Selain itu, Omega 3 membantu meningkatkan kadar metabolisma kita dan juga menurunkan kadar insulin, dan ini akan membantu penurunan berat badan dengan lebih cepat.

4. Sakit Sendi

Penyakit sendi seperti osteoarthritis disebabkan oleh keradangan (inflammation) sendi dan juga kehilangan tulang rawan yang bertindak sebagai kusyen di antara sendi dan tulang. Omega 3 membantu mengurangkan keradangan, melambatkan kerosakan tulang rawan dan bertindak sebagai pelincir untuk pergerakan yang lebih mudah.

5. Kesihatan Kanak-kanak

Kanak-kanak pun elok makan Omega 3 ni.  Antara kebaikan Omega 3 untuk kanak-kanak ialah merawat asma, meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak dan juga membantu kanak-kanak yang mempunyai sindrom Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Untuk kanak-kanak, Omega Guard boleh dicampurkan dalam susu/makanan atau boleh dikunyah begitu sahaja. Anak mak Shaklee saya suka kunyah Omega Guard sampaikan mak dia kena sorok botol Omega Guard dari dia. Hebat!

6. Sembelit/Buasir

Bagi mereka yang mengalami sembelit atau buasir, Omega 3 mengurangkan radang atau inflamasi di usus dan kolon. Selain itu, ia juga bertindak sebagai pelincir untuk pengeluaran najis dengan lembut dan lancar.

7. Kesihatan Jantung

Omega 3 dapat mengurangkan kolesterol dan merendahkan tekanan darah sekaligus mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

8. Kecantikan Kulit

Sifat anti radang atau anti inflamasi Omega 3 dapat membantu mengurangkan jerawat dan juga ekzema.  Selain itu, pengambilan Omega 3 juga dapat meningkatkan kelembapan kulit dan rambut. Kalau nak kulit dan rambut yang sihat, ambil lah Omega Guard.

Ok, nampaknya itu sahaja untuk entri kali ni.  Sempena bulan promosi Omega Guard, nantikan entri-entri yang akan datang di mana saya akan ceritakan dengan lebih lanjut setiap set yang mengandungi Omega Guard Shaklee untuk makluman semua.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Saturday, 1 November 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Entri kali ni saya nak kongsikan khas buat ibu-bapa di luar sana yang tengah risaukan kesihatan anak mereka.  Adakah anak anda mengalami simptom-simptom seperti berikut?

- Kurang selera makan
- Selalu sembelit
- Lelah
- Selalu demam, batuk & selsema
- Pasif atau tidak cergas
- Masalah untuk fokus dalam pembelajaran
- Kurang berat badan

Kalau ada then bolehlah cuba untuk bekalkan nutrisi yang secukupnya kepada anak anda dengan Meal Shakes Shaklee.  Insya Allah, akan dapat mengatasi masalah-masalah yang disebutkan tadi. Meal Shakes adalah suplemen berbentuk serbuk perisa french vanilla. So senanglah kalau nak campurkan dalam susu atau minuman kegemaran anak anda.  Budak-budak memang sukakan rasa Meal Shakes ni.


Jom kita tengok testimoni dari ibu-ibu yang dah cuba Meal Shakes untuk kesihatan anak mereka.

1. Testimoni Anak Jarang Demam, Batuk & Selsema


2. Testimoni Selera Anak Meningkat


3. Testimoni Sembelit Anak Pulih


Meal Shakes ni sebenarnya bukan untuk kanak-kanak saja.  Bagi yang tak sempat breakfast atau sahur pun boleh makan Meal Shakes seperti dalam entri Set Mighty 3 Gems saya baru baru ni. Selain itu pesakit diabetes atau mereka yang tak lalu makan pun boleh ambik Meal Shakes ni. Berikut saya senaraikan kebaikan Meal Shakes.


Kalau nak tahu lebih lanjut, cepat-cepat hubungi saya.  Harga istimewa menanti anda.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Saturday, November 01, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Entri kali ni saya nak kongsikan khas buat ibu-bapa di luar sana yang tengah risaukan kesihatan anak mereka.  Adakah anak anda mengalami simptom-simptom seperti berikut?

- Kurang selera makan
- Selalu sembelit
- Lelah
- Selalu demam, batuk & selsema
- Pasif atau tidak cergas
- Masalah untuk fokus dalam pembelajaran
- Kurang berat badan

Kalau ada then bolehlah cuba untuk bekalkan nutrisi yang secukupnya kepada anak anda dengan Meal Shakes Shaklee.  Insya Allah, akan dapat mengatasi masalah-masalah yang disebutkan tadi. Meal Shakes adalah suplemen berbentuk serbuk perisa french vanilla. So senanglah kalau nak campurkan dalam susu atau minuman kegemaran anak anda.  Budak-budak memang sukakan rasa Meal Shakes ni.


Jom kita tengok testimoni dari ibu-ibu yang dah cuba Meal Shakes untuk kesihatan anak mereka.

1. Testimoni Anak Jarang Demam, Batuk & Selsema


2. Testimoni Selera Anak Meningkat


3. Testimoni Sembelit Anak Pulih


Meal Shakes ni sebenarnya bukan untuk kanak-kanak saja.  Bagi yang tak sempat breakfast atau sahur pun boleh makan Meal Shakes seperti dalam entri Set Mighty 3 Gems saya baru baru ni. Selain itu pesakit diabetes atau mereka yang tak lalu makan pun boleh ambik Meal Shakes ni. Berikut saya senaraikan kebaikan Meal Shakes.


Kalau nak tahu lebih lanjut, cepat-cepat hubungi saya.  Harga istimewa menanti anda.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Tuesday, 28 October 2014

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Siapa selalu mengeluh bila terpaksa bercakap dengan agen MLM? Siapa rasa bosan dan jauhkan diri dari kawan bila dapat tau yang dia dah join MLM?  Hmmm.. Dulu saya pun macam tu.  Anti MLM! Tapi takdelah sampai melarikan diri atau unfriend atau menyampah dengan status update kawan-kawan tu. Saya faham, masing-masing mencari rezeki, so tak perlu lah nak emotional sangat. Nasib baiklah saya tak over camtu, sebab tengok-tengok sekarang saya sendiri dah terjerumus dalam kancah MLM. Hahaha..

Dulu ayah saya rajin join MLM ni.  Dari A****, N***** dan macam-macam lagi. Saya memang tak berkenan langsung dengan MLM ni.  Awal-awal lagi dah pangkah and reject terus. Tapi entah macamana hati saya tergerak nak buat business Shaklee ni. Takde siapa pun yang ajak saya. Saya yang tergedik-gedik cari Shaklee sebab nak sihatkan badan. Pada mulanya tak terfikir langsung nak buat bisnes, sekadar nak makan sendiri je. Tapi, I guess semua itu percaturan Allah.


Selama setahun join Shaklee sebagai pengguna, saya dapat tengok dengan sendiri bagaimana Shaklee berbeza dengan business MLM yang lain. Perbezaan ini lah yang menyebabkan saya rasa nak buat business Shaklee ni. Entri kali ni, saya nak cerita sikit tentang apa yang best sangat pasal buat business Shaklee ni.

1. Modal Rendah

Saya join Shaklee dengan RM65 je untuk seumur hidup. Dengan RM65 tu, dapat member kit, segala macam info ada dalam tu untuk bantu kita buat business. Of course, saya tak pedulikan benda tu masa saya join sebab masa tu mati-mati tak nak buat business. Just nak beli pada harga ahli je.

2. Tak Perlu Maintain Points Atau UV Untuk Kekalkan Keahlian

Yang ni saya suka. Sebab kalau jadi ahli tapi asyik kena beli barang je untuk kekal jadi ahli saya memang tak suka. Sebab ada setengah vitamin tahan 2-3 bulan, so maybe 2-3 bulan saya tak beli barang. Kalau tiap-tiap bulan kena beli barang habislah saya. Dahlah pressure, pastu nanti rumah penuh ngan barang yang saya tak nak. Tak ke rugi? Shaklee ni mudah, kalau usaha lebih, bonus lebih. Kalau takde usaha atau usaha kurang, bonus takde atau bonus kurang. Simple kan?

3. Tak Perlu Simpan Stok

Bila kita baru join, memanglah takde duit nak beli stok, logik tak? Sebab tu lah Shaklee tak ada paksa kita untuk beli stok dan simpan kat rumah. Nanti bila dah dapat bonus beribu-ribu suka hati lah nak simpan stok ke tidak. Yang penting masa awal-awal takyah sibuk nak ambik personal loan dan beli sampai beribu-ribu untuk naik pangkat atau kekalkan pangkat.

4. Tak Payah Pegi Meeting (Siang atau Malam)

Yang ni saya suka sangat. Dulu masa ayah saya buat business MLM dulu, ada je kena gi meeting tiap-tiap malam. Saya rasa tak berkenan sangat sebab saya suka luangkan waktu malam saya bersama keluarga tercinta. Dah lah seharian duduk dekat ofis tak dapat spend time dengan family. Pastu adakah malam nak kena keluar lagi.. Oh tidaaaaaaaaaaaakkk!

Business Shaklee ni semuanya online. Beli barang online, coaching pun online. Sebagai generasi yang semuanya nak buat online, saya memang suka sangat sangat bab ni. Hehe..

5. Tak Perlu Cari Anak

Sesetangah business MLM, kalau nak berkembang tu, kena recruit atau cari orang untuk masuk bawah kita. Alhamdulillah la Shaklee tak macam tu. Saya pun bukan pandai nak sembang kencang sampai orang rasa nak join saya. In most cases, orang akan join dengan sendirinya sebab dah rasa kehebatan produk Shaklee. Ataupun, in my case, join Shaklee sebab nak beli pada harga ahli. So, kalau saya telefon, janganlah pulak tak angkat ye! Heheheh..

6. Produk Dikenali Ramai

Shaklee ni bukan lah brand yang baru bertapak kat Malaysia. Dari saya kecik lagi ada pakcik saya jual Shaklee. Waktu tu botol dia warna brown. Siapa tak kenal produk Shaklee? Disebabkan produk Shaklee ni sangat terkenal, kita tak perlu nak beria menjual bagai nak rak. Tak perlu nak hard sell sangat. Cuma share saja apa yang kita rasa, dan orang akan cari kita untuk beli barang dengan kita. Contohnya, dulu saya kan makan sendiri je. Tapi kadang tu time hujung bulan je dapat WhatsApp dari orang yang saya tak kenal nak mintak COD barang. Alhamdulillah rezeki datang berguling. So itu yang buat saya berfikir. Kalau saya tak usaha langsung pun ada customer nak beli barang, cuba bayangkan kalau saya berusaha dengan bersungguh-sungguh. Insya Allah, mesti ada orang nak beli punya.


7. Berkenalan Dengan Amalan Rohani

Saya ni bukanlah seorang yang alim. Tapi Alhamdulillah, setelah berkenalan dengan Shaklee saya diajar oleh mak Shaklee saya supaya mendekatkan diri dengan Allah melalui pelbagai amalan rohani seperti berzikir, solat dhuha, solat tahajud, solat taubat, mengaji Al-Quran, bersedekah dan berzakat. Eloklah tu, umur pun dah senja. Hehe. Berbeza sangat dengan sesetengah MLM lain yang kuat berjimba tak tentu hala, bertepuk tampar antara lelaki dan perempuan, meeting malam-malam, solat entah ke mana dan sebagainya. Group kami diajar untuk percaya yang rezeki itu datangnya dari Allah, sebab tu kena minta dengan Allah, bukan orang. Bila dah usaha sungguh-sungguh, biar Allah saja yang tentukan.

Ok. Itu saja entri kali ni. Kalau rasa dah jatuh cinta dengan Shaklee macam saya, bolehlah hubungi saya seperti dibawah. Boleh la kita sama-sama belajar betapa mudahnya menjemput rezeki. (Poyo kan ayat ni? Sebab tiba-tiba ternampak buku Mudahnya Menjemput Rezeki ni ada atas meja saya. Sebab tu dia jadi mangsa.. Hehee..)

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Tuesday, October 28, 2014 Unknown
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Siapa selalu mengeluh bila terpaksa bercakap dengan agen MLM? Siapa rasa bosan dan jauhkan diri dari kawan bila dapat tau yang dia dah join MLM?  Hmmm.. Dulu saya pun macam tu.  Anti MLM! Tapi takdelah sampai melarikan diri atau unfriend atau menyampah dengan status update kawan-kawan tu. Saya faham, masing-masing mencari rezeki, so tak perlu lah nak emotional sangat. Nasib baiklah saya tak over camtu, sebab tengok-tengok sekarang saya sendiri dah terjerumus dalam kancah MLM. Hahaha..

Dulu ayah saya rajin join MLM ni.  Dari A****, N***** dan macam-macam lagi. Saya memang tak berkenan langsung dengan MLM ni.  Awal-awal lagi dah pangkah and reject terus. Tapi entah macamana hati saya tergerak nak buat business Shaklee ni. Takde siapa pun yang ajak saya. Saya yang tergedik-gedik cari Shaklee sebab nak sihatkan badan. Pada mulanya tak terfikir langsung nak buat bisnes, sekadar nak makan sendiri je. Tapi, I guess semua itu percaturan Allah.


Selama setahun join Shaklee sebagai pengguna, saya dapat tengok dengan sendiri bagaimana Shaklee berbeza dengan business MLM yang lain. Perbezaan ini lah yang menyebabkan saya rasa nak buat business Shaklee ni. Entri kali ni, saya nak cerita sikit tentang apa yang best sangat pasal buat business Shaklee ni.

1. Modal Rendah

Saya join Shaklee dengan RM65 je untuk seumur hidup. Dengan RM65 tu, dapat member kit, segala macam info ada dalam tu untuk bantu kita buat business. Of course, saya tak pedulikan benda tu masa saya join sebab masa tu mati-mati tak nak buat business. Just nak beli pada harga ahli je.

2. Tak Perlu Maintain Points Atau UV Untuk Kekalkan Keahlian

Yang ni saya suka. Sebab kalau jadi ahli tapi asyik kena beli barang je untuk kekal jadi ahli saya memang tak suka. Sebab ada setengah vitamin tahan 2-3 bulan, so maybe 2-3 bulan saya tak beli barang. Kalau tiap-tiap bulan kena beli barang habislah saya. Dahlah pressure, pastu nanti rumah penuh ngan barang yang saya tak nak. Tak ke rugi? Shaklee ni mudah, kalau usaha lebih, bonus lebih. Kalau takde usaha atau usaha kurang, bonus takde atau bonus kurang. Simple kan?

3. Tak Perlu Simpan Stok

Bila kita baru join, memanglah takde duit nak beli stok, logik tak? Sebab tu lah Shaklee tak ada paksa kita untuk beli stok dan simpan kat rumah. Nanti bila dah dapat bonus beribu-ribu suka hati lah nak simpan stok ke tidak. Yang penting masa awal-awal takyah sibuk nak ambik personal loan dan beli sampai beribu-ribu untuk naik pangkat atau kekalkan pangkat.

4. Tak Payah Pegi Meeting (Siang atau Malam)

Yang ni saya suka sangat. Dulu masa ayah saya buat business MLM dulu, ada je kena gi meeting tiap-tiap malam. Saya rasa tak berkenan sangat sebab saya suka luangkan waktu malam saya bersama keluarga tercinta. Dah lah seharian duduk dekat ofis tak dapat spend time dengan family. Pastu adakah malam nak kena keluar lagi.. Oh tidaaaaaaaaaaaakkk!

Business Shaklee ni semuanya online. Beli barang online, coaching pun online. Sebagai generasi yang semuanya nak buat online, saya memang suka sangat sangat bab ni. Hehe..

5. Tak Perlu Cari Anak

Sesetangah business MLM, kalau nak berkembang tu, kena recruit atau cari orang untuk masuk bawah kita. Alhamdulillah la Shaklee tak macam tu. Saya pun bukan pandai nak sembang kencang sampai orang rasa nak join saya. In most cases, orang akan join dengan sendirinya sebab dah rasa kehebatan produk Shaklee. Ataupun, in my case, join Shaklee sebab nak beli pada harga ahli. So, kalau saya telefon, janganlah pulak tak angkat ye! Heheheh..

6. Produk Dikenali Ramai

Shaklee ni bukan lah brand yang baru bertapak kat Malaysia. Dari saya kecik lagi ada pakcik saya jual Shaklee. Waktu tu botol dia warna brown. Siapa tak kenal produk Shaklee? Disebabkan produk Shaklee ni sangat terkenal, kita tak perlu nak beria menjual bagai nak rak. Tak perlu nak hard sell sangat. Cuma share saja apa yang kita rasa, dan orang akan cari kita untuk beli barang dengan kita. Contohnya, dulu saya kan makan sendiri je. Tapi kadang tu time hujung bulan je dapat WhatsApp dari orang yang saya tak kenal nak mintak COD barang. Alhamdulillah rezeki datang berguling. So itu yang buat saya berfikir. Kalau saya tak usaha langsung pun ada customer nak beli barang, cuba bayangkan kalau saya berusaha dengan bersungguh-sungguh. Insya Allah, mesti ada orang nak beli punya.


7. Berkenalan Dengan Amalan Rohani

Saya ni bukanlah seorang yang alim. Tapi Alhamdulillah, setelah berkenalan dengan Shaklee saya diajar oleh mak Shaklee saya supaya mendekatkan diri dengan Allah melalui pelbagai amalan rohani seperti berzikir, solat dhuha, solat tahajud, solat taubat, mengaji Al-Quran, bersedekah dan berzakat. Eloklah tu, umur pun dah senja. Hehe. Berbeza sangat dengan sesetengah MLM lain yang kuat berjimba tak tentu hala, bertepuk tampar antara lelaki dan perempuan, meeting malam-malam, solat entah ke mana dan sebagainya. Group kami diajar untuk percaya yang rezeki itu datangnya dari Allah, sebab tu kena minta dengan Allah, bukan orang. Bila dah usaha sungguh-sungguh, biar Allah saja yang tentukan.

Ok. Itu saja entri kali ni. Kalau rasa dah jatuh cinta dengan Shaklee macam saya, bolehlah hubungi saya seperti dibawah. Boleh la kita sama-sama belajar betapa mudahnya menjemput rezeki. (Poyo kan ayat ni? Sebab tiba-tiba ternampak buku Mudahnya Menjemput Rezeki ni ada atas meja saya. Sebab tu dia jadi mangsa.. Hehee..)

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Monday, 27 October 2014

AsSalam dan Salam Sejahtera,

Cepatnya masa berlalu. Hari tu baru je excited dengar yang bulan ni ada double promotion iaitu Buy 6 Free 1 untuk ESP dan juga Buy 3 Free 1 untuk Mealshake.  Pejam celik dah tinggal 5 hari je lagi.

Mealshake saya makan jugak kalau saya berpuasa. Saya ambil Set Mighty 3 Gems waktu sahur. Tapi ESP ni special sikit sebab saya memang ambil tiap-tiap hari.  Hasilnya saya boleh nampak perubahan positif pada kulit, rambut dan kuku saya.  Saya juga rasa bertenaga dan kenyang sepanjang hari.

Nak kulit cantik? Nak kurus? Nak bertenaga? Nak banyakkan susu?  Customer saya kata kulit baby dia pun jadi cantik dan gebu sejak dia consume ESP untuk parut Czer dia. Hubungi saya untuk dapatkan ESP pada harga yang amat-amat berbaloi.  Jangan lambat tau.


Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista
Monday, October 27, 2014 Unknown
AsSalam dan Salam Sejahtera,

Cepatnya masa berlalu. Hari tu baru je excited dengar yang bulan ni ada double promotion iaitu Buy 6 Free 1 untuk ESP dan juga Buy 3 Free 1 untuk Mealshake.  Pejam celik dah tinggal 5 hari je lagi.

Mealshake saya makan jugak kalau saya berpuasa. Saya ambil Set Mighty 3 Gems waktu sahur. Tapi ESP ni special sikit sebab saya memang ambil tiap-tiap hari.  Hasilnya saya boleh nampak perubahan positif pada kulit, rambut dan kuku saya.  Saya juga rasa bertenaga dan kenyang sepanjang hari.

Nak kulit cantik? Nak kurus? Nak bertenaga? Nak banyakkan susu?  Customer saya kata kulit baby dia pun jadi cantik dan gebu sejak dia consume ESP untuk parut Czer dia. Hubungi saya untuk dapatkan ESP pada harga yang amat-amat berbaloi.  Jangan lambat tau.


Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Friday, 24 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Adakah anda selalu penat? Tertekan? Selalu sakit? Besar kemungkinan anda tidak mendapat jumlah vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan anda. Berikut adalah beberapa vitamin dan mineral penting yang sering kekurangan dalam makanan kita. Kekurangan ini boleh menyebabkan pelbagai gejala penyakit, antaranya ingatan yang tidak baik, gusi berdarah, produktiviti kerja yang terganggu dan kemurungan.


Vitamin B-12
Vitamin ini diperlukan untuk pembentukan sel darah merah, fungsi sistem saraf dan sintesis DNA. Recommended Daily Allowance atau RDA bagi lelaki dan perempuan yang berumur 14 tahun ke atas ialah 2.4 mikrogram (mcg).

Tanda-tanda kekurangan vitamin B12 termasuk anemia, letih, kelesuan, sembelit, hilang selera makan dan penurunan berat badan. Masalah saraf seperti kebas pada tangan dan kaki juga boleh berlaku. Gejala-gejala lain termasuk kesukaran menjaga keseimbangan, kemurungan, kekeliruan, demensia, ingatan yang lemah dan sakit mulut atau lidah.  Terdapat juga kajian yang mengaitkan kekurangan vitamin B12 ini dengan penyakit Alzheimer.

Vitamin C
Badan kita memerlukan vitamin C untuk menjalankan biosintesis kolagen, L-carnitine dan neurotransmitter tertentu.  Ianya juga terlibat dalam metabolisme protein. Selain fungsi biosintesis dan antioksidan, vitamin C juga memainkan peranan penting dalam fungsi kekebalan tubuh (immune system) dan membantu dalam penyerapan zat besi. RDA untuk orang dewasa yang berumur lebih dari 19 tahun adalah 90 miligram (mg) bagi lelaki dan 75 mg untuk perempuan.

Kekurangan vitamin C menyebabkan skurvi dan juga gejala-gejala lain termasuk keletihan, kelesuan, radang gusi, kelonggaran atau kehilangan gigi, sakit sendi, dan luka lambat sembuh.

Vitamin D
Vitamin D mengawal kalsium dalam badan dan membantu untuk mengekalkan tulang yang kuat. Ia terlibat dalam pergerakan otot, sistem saraf, fungsi kekebalan tubuh (immune system) serta membantu mengurangkan keradangan. RDA untuk vitamin D adalah 600 IU bagi lelaki dan wanita antara 19 dan 70 tahun.

Kekurangan vitamin D pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyakit ricket. Walaupun rickets telah berkurangan sejak tahun 1930an, tetapi ianya masih berlaku hingga ke hari ini. Dengan penyakit ricket, tulang boleh menjadi lembut dan bengkok.  Kekurangan vitamin D pada orang dewasa pula menyebabkan osteomalacia, yang menyebabkan kelemahan otot dan sakit tulang. Kekurangan vitamin D juga dikaitkan dengan rasa mengantuk pada siang hari.

Iodin
Iodin digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan hormon tiroid yang berfungsi untuk mengawal fungsi-fungsi penting yang lain. Hormon tiroid juga diperlukan untuk pembentukan tulang dan perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan. RDA untuk lelaki dan perempuan berumur 14 tahun dan ke atas ialah 150 mcg.

Kekurangan iodin dalam perkembangan janin dan tumbesaran awal kanak-kanak merupakan penyebab utama kecacatan otak. Pada orang dewasa, kekurangan iodin boleh menyebabkan goiter, serta terjejasnya fungsi mental dan produktiviti kerja. Kekurangan iodin kronik juga dikaitkan dengan peningkatan risiko beberapa jenis kanser tiroid.

Zat Besi
Zat besi membantu mengangkut oksigen kepada sel-sel, membantu dalam pembentukan sel darah, menyokong struktur protein dalam badan dan fungsi penting yang lain. RDA untuk zat besi adalah 8 mg bagi lelaki berumur 19-51 tahun, dan 18 mg bagi wanita berumur 19-51 tahun. Bagi  lelaki dan wanita yang berumur lebih dari 51 tahun, RDA adalah 8 mg.

Tanda-tanda kekurangan zat besi termasuk keletihan dan kelemahan, prestasi kerja atau sekolah yang menurun, perkembangan sosial dan mental yang perlahan bagi kanak-kanak membesar, kesukaran mengekalkan suhu badan, penurunan fungsi imun, mudah mendapat jangkitan dan radang lidah.

Magnesium
Magnesium membantu badan mengawal selia lebih daripada 325 enzim dan memainkan peranan penting dalam mengatur berbagai fungsi tubuh seperti kawalan otot, impuls elektrik, pengeluaran tenaga dan penyingkiran toksin berbahaya. RDA untuk lelaki berumur 19-30 tahun adalah 400 mg manakala RDA bagi lelaki yang berumur 31 tahun ke atas  adalah 420 mg. Wanita dalam lingkungan umur 19-30 tahun memerlukan 310 mg dan bagi yang berumur 31 tahun ke atas memerlukan 320 mg.

Tanda-tanda awal kekurangan magnesium termasuk kehilangan selera makan, loya, muntah, keletihan dan kelemahan. Tanda-tanda kekurangan magnesium yang kronik adalah seperti kebas-kebas, pengecutan otot dan kekejangan otot, sawan, perubahan personaliti, ritma jantung tidak normal dan kekejangan koronari boleh berlaku. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan magnesium dapat mengurangkan risiko strok atau angin ahmar.

Zinc
Zinc penting untuk membantu sistem imun kita melawan bakteria dan virus. Ia juga membantu dalam penghasilan sel dan juga semasa kehamilan dan pertumbuhan peringkat awal kanak-kanak.  Untuk kanak-kanak, zinc membantu tubuh mereka untuk berkembang dengan baik. Zinc membantu penyembuhan luka dan memainkan peranan dalam deria rasa dan bau. RDA untuk zinc ialah 11 mg bagi lelaki dewasa dan 8 mg untuk wanita dewasa.

Tanda-tanda kekurangan zinc adalah perkembangan perlahan bagi bayi dan kanak-kanak, perkembangan seksual yang lambat di kalangan remaja dan mati pucuk di kalangan lelaki. Kekurangan zinc juga boleh menjadi penyebab kehilangan rambut, cirit-birit, luka mata dan kulit, hilang selera makan, masalah dengan penyembuhan luka, hilang deria rasa dan pengurangan tahap kecerdasan.

Kalau anda nak tahu bagaimana nak dapatkan 7 nutrien penting ini, hubungi saya untuk konsultasi percuma.  Harga istimewa menanti anda.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista
Friday, October 24, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Adakah anda selalu penat? Tertekan? Selalu sakit? Besar kemungkinan anda tidak mendapat jumlah vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan anda. Berikut adalah beberapa vitamin dan mineral penting yang sering kekurangan dalam makanan kita. Kekurangan ini boleh menyebabkan pelbagai gejala penyakit, antaranya ingatan yang tidak baik, gusi berdarah, produktiviti kerja yang terganggu dan kemurungan.


Vitamin B-12
Vitamin ini diperlukan untuk pembentukan sel darah merah, fungsi sistem saraf dan sintesis DNA. Recommended Daily Allowance atau RDA bagi lelaki dan perempuan yang berumur 14 tahun ke atas ialah 2.4 mikrogram (mcg).

Tanda-tanda kekurangan vitamin B12 termasuk anemia, letih, kelesuan, sembelit, hilang selera makan dan penurunan berat badan. Masalah saraf seperti kebas pada tangan dan kaki juga boleh berlaku. Gejala-gejala lain termasuk kesukaran menjaga keseimbangan, kemurungan, kekeliruan, demensia, ingatan yang lemah dan sakit mulut atau lidah.  Terdapat juga kajian yang mengaitkan kekurangan vitamin B12 ini dengan penyakit Alzheimer.

Vitamin C
Badan kita memerlukan vitamin C untuk menjalankan biosintesis kolagen, L-carnitine dan neurotransmitter tertentu.  Ianya juga terlibat dalam metabolisme protein. Selain fungsi biosintesis dan antioksidan, vitamin C juga memainkan peranan penting dalam fungsi kekebalan tubuh (immune system) dan membantu dalam penyerapan zat besi. RDA untuk orang dewasa yang berumur lebih dari 19 tahun adalah 90 miligram (mg) bagi lelaki dan 75 mg untuk perempuan.

Kekurangan vitamin C menyebabkan skurvi dan juga gejala-gejala lain termasuk keletihan, kelesuan, radang gusi, kelonggaran atau kehilangan gigi, sakit sendi, dan luka lambat sembuh.

Vitamin D
Vitamin D mengawal kalsium dalam badan dan membantu untuk mengekalkan tulang yang kuat. Ia terlibat dalam pergerakan otot, sistem saraf, fungsi kekebalan tubuh (immune system) serta membantu mengurangkan keradangan. RDA untuk vitamin D adalah 600 IU bagi lelaki dan wanita antara 19 dan 70 tahun.

Kekurangan vitamin D pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyakit ricket. Walaupun rickets telah berkurangan sejak tahun 1930an, tetapi ianya masih berlaku hingga ke hari ini. Dengan penyakit ricket, tulang boleh menjadi lembut dan bengkok.  Kekurangan vitamin D pada orang dewasa pula menyebabkan osteomalacia, yang menyebabkan kelemahan otot dan sakit tulang. Kekurangan vitamin D juga dikaitkan dengan rasa mengantuk pada siang hari.

Iodin
Iodin digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan hormon tiroid yang berfungsi untuk mengawal fungsi-fungsi penting yang lain. Hormon tiroid juga diperlukan untuk pembentukan tulang dan perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan. RDA untuk lelaki dan perempuan berumur 14 tahun dan ke atas ialah 150 mcg.

Kekurangan iodin dalam perkembangan janin dan tumbesaran awal kanak-kanak merupakan penyebab utama kecacatan otak. Pada orang dewasa, kekurangan iodin boleh menyebabkan goiter, serta terjejasnya fungsi mental dan produktiviti kerja. Kekurangan iodin kronik juga dikaitkan dengan peningkatan risiko beberapa jenis kanser tiroid.

Zat Besi
Zat besi membantu mengangkut oksigen kepada sel-sel, membantu dalam pembentukan sel darah, menyokong struktur protein dalam badan dan fungsi penting yang lain. RDA untuk zat besi adalah 8 mg bagi lelaki berumur 19-51 tahun, dan 18 mg bagi wanita berumur 19-51 tahun. Bagi  lelaki dan wanita yang berumur lebih dari 51 tahun, RDA adalah 8 mg.

Tanda-tanda kekurangan zat besi termasuk keletihan dan kelemahan, prestasi kerja atau sekolah yang menurun, perkembangan sosial dan mental yang perlahan bagi kanak-kanak membesar, kesukaran mengekalkan suhu badan, penurunan fungsi imun, mudah mendapat jangkitan dan radang lidah.

Magnesium
Magnesium membantu badan mengawal selia lebih daripada 325 enzim dan memainkan peranan penting dalam mengatur berbagai fungsi tubuh seperti kawalan otot, impuls elektrik, pengeluaran tenaga dan penyingkiran toksin berbahaya. RDA untuk lelaki berumur 19-30 tahun adalah 400 mg manakala RDA bagi lelaki yang berumur 31 tahun ke atas  adalah 420 mg. Wanita dalam lingkungan umur 19-30 tahun memerlukan 310 mg dan bagi yang berumur 31 tahun ke atas memerlukan 320 mg.

Tanda-tanda awal kekurangan magnesium termasuk kehilangan selera makan, loya, muntah, keletihan dan kelemahan. Tanda-tanda kekurangan magnesium yang kronik adalah seperti kebas-kebas, pengecutan otot dan kekejangan otot, sawan, perubahan personaliti, ritma jantung tidak normal dan kekejangan koronari boleh berlaku. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan magnesium dapat mengurangkan risiko strok atau angin ahmar.

Zinc
Zinc penting untuk membantu sistem imun kita melawan bakteria dan virus. Ia juga membantu dalam penghasilan sel dan juga semasa kehamilan dan pertumbuhan peringkat awal kanak-kanak.  Untuk kanak-kanak, zinc membantu tubuh mereka untuk berkembang dengan baik. Zinc membantu penyembuhan luka dan memainkan peranan dalam deria rasa dan bau. RDA untuk zinc ialah 11 mg bagi lelaki dewasa dan 8 mg untuk wanita dewasa.

Tanda-tanda kekurangan zinc adalah perkembangan perlahan bagi bayi dan kanak-kanak, perkembangan seksual yang lambat di kalangan remaja dan mati pucuk di kalangan lelaki. Kekurangan zinc juga boleh menjadi penyebab kehilangan rambut, cirit-birit, luka mata dan kulit, hilang selera makan, masalah dengan penyembuhan luka, hilang deria rasa dan pengurangan tahap kecerdasan.

Kalau anda nak tahu bagaimana nak dapatkan 7 nutrien penting ini, hubungi saya untuk konsultasi percuma.  Harga istimewa menanti anda.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Thursday, 23 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Kira-kira setahun sebulan selepas saya jadi ahli Shaklee, saya terpanggil untuk join Bengkel Nutrisi Shaklee sebab saya nak belajar kebaikan produk-produk Shaklee yang saya makan. Bengkel ni dah banyak kali jugak diadakan tapi everytime nak pergi tiket selalu je sold out. Harga yang dikenakan RM40 je, memang semua berebut nak pergi.

Bila mak Shaklee saya announce yang bengkel bakal diadakan, saya cepat-cepat tanamkan niat nak pegi.  And on the day tiket mula dijual, saya cepat-cepat pegi beli kat HQ di Empire.  Bagi saya itulah langkah pertama saya untuk buat business Shaklee ni betul-betul.  Nak tuntut ilmu, supaya dapat bantu orang lain.  Alhamdulillah, mungkin sebab niat baik pembelian tiket dipermudahkan Allah. Saya even tolongkan belikan untuk mak Shaklee saya dan adik beradik Shaklee saya.  Rasa best dapat berkhidmat untuk mereka for once.

Bengkel tu diadakan hari Sabtu, so saya terpaka korbankan satu hari dari weekend saya yang precious tu.  Selama ni saya tak pernah pun pergi apa-apa event Shaklee sebab mostly coaching dan jual beli semuanya online dan through WhatsApp.  So because of that, saya pun tak berkira sangatlah dengan pengorbanan saya tu.

Bengkel yang saya join tu dekat Berjaya Times Square.  Sebab saya ni penakut nak park kereta sebab gelap and sorang-sorang, saya opt untuk naik LRT dan monorail.  Alhamdulillah kejap je dah sampai.Sampai-sampai terus cari mak dan adik-beradik Shaklee yang lain.  Mak Shaklee saya memang kawan ofis lama, tapi kebanyakan adik beradik yang lain saya tak kenal in person, kenal kat WhatsApp je.  Dan itu lah kali pertama kami berjumpa.

Sampai je saya terus rasa impressed sebab ramai rupanya ahli Shaklee. Bila saya perhatikan satu-satu semuanya cantik-cantik belaka.  Kulit halus mulus dan licin je termasuklah presenter kat atas stage. Dalam banyak-banyak benda itu yang saya ingat sampai hari ni.  Lawak  betul. Lepas tu saya excited nampak yang ESP dan Performance Drink diseadiakan untuk breakfast. Saya pun tak penah rasa so nak pegilah tapi since first time datang event macam ni saya malu-malu kucing dan terlepas peluang nak rasa.  By the time saya pegi tong ESP dan Performance Drink dah habis licin.  Hehe..


Alhamdulillah kami berempat dapat duduk semeja. Seperti biasa selfie dulu sebelum mula. Ada dua orang nutritionist bertauliah yang memberikan ilmu pada hari itu.  Tak mengantuk langsung belajar pasal penyakit dan juga supplemen.  Lagipun sebab ada game, siapa jawab betul dapat menang produk Shaklee.  Best apa.. At the end of the day, ada quiz dan dapat sijil penyertaan.

Yang paling saya suka (selain makan) ialah ilmu yang diperolehi pada hari tu.  Saya dapat belajar pasal kenapa kita perlukan suplemen dan kenapa suplemen Shaklee berbeza dari suplemen yang lain yang terdapat di pasaran.  Yang peliknya memang saya dah experience sendiri pun beza hidup tanpa suplemen dan hidup dengan suplemen.  Saya juga memang dah pernah experience makan suplemen jenama lain sebelum Shaklee dan saya mengaku memang ada beza.  Sebab tu lah saya jatuh cinta. Tapi bila presenter tu cakap, barulah saya sedar yang memang betul lah apa yang saya rasa tu.  Bukan buat-buat, bukan reka sendiri dan bukan lah mengada-ada.  Apa yang saya experience itulah 'The Shaklee Effect'.

Nak alami sendiri 'The Shaklee Effect'?  Hubungi saya segera.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Thursday, October 23, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Kira-kira setahun sebulan selepas saya jadi ahli Shaklee, saya terpanggil untuk join Bengkel Nutrisi Shaklee sebab saya nak belajar kebaikan produk-produk Shaklee yang saya makan. Bengkel ni dah banyak kali jugak diadakan tapi everytime nak pergi tiket selalu je sold out. Harga yang dikenakan RM40 je, memang semua berebut nak pergi.

Bila mak Shaklee saya announce yang bengkel bakal diadakan, saya cepat-cepat tanamkan niat nak pegi.  And on the day tiket mula dijual, saya cepat-cepat pegi beli kat HQ di Empire.  Bagi saya itulah langkah pertama saya untuk buat business Shaklee ni betul-betul.  Nak tuntut ilmu, supaya dapat bantu orang lain.  Alhamdulillah, mungkin sebab niat baik pembelian tiket dipermudahkan Allah. Saya even tolongkan belikan untuk mak Shaklee saya dan adik beradik Shaklee saya.  Rasa best dapat berkhidmat untuk mereka for once.

Bengkel tu diadakan hari Sabtu, so saya terpaka korbankan satu hari dari weekend saya yang precious tu.  Selama ni saya tak pernah pun pergi apa-apa event Shaklee sebab mostly coaching dan jual beli semuanya online dan through WhatsApp.  So because of that, saya pun tak berkira sangatlah dengan pengorbanan saya tu.

Bengkel yang saya join tu dekat Berjaya Times Square.  Sebab saya ni penakut nak park kereta sebab gelap and sorang-sorang, saya opt untuk naik LRT dan monorail.  Alhamdulillah kejap je dah sampai.Sampai-sampai terus cari mak dan adik-beradik Shaklee yang lain.  Mak Shaklee saya memang kawan ofis lama, tapi kebanyakan adik beradik yang lain saya tak kenal in person, kenal kat WhatsApp je.  Dan itu lah kali pertama kami berjumpa.

Sampai je saya terus rasa impressed sebab ramai rupanya ahli Shaklee. Bila saya perhatikan satu-satu semuanya cantik-cantik belaka.  Kulit halus mulus dan licin je termasuklah presenter kat atas stage. Dalam banyak-banyak benda itu yang saya ingat sampai hari ni.  Lawak  betul. Lepas tu saya excited nampak yang ESP dan Performance Drink diseadiakan untuk breakfast. Saya pun tak penah rasa so nak pegilah tapi since first time datang event macam ni saya malu-malu kucing dan terlepas peluang nak rasa.  By the time saya pegi tong ESP dan Performance Drink dah habis licin.  Hehe..


Alhamdulillah kami berempat dapat duduk semeja. Seperti biasa selfie dulu sebelum mula. Ada dua orang nutritionist bertauliah yang memberikan ilmu pada hari itu.  Tak mengantuk langsung belajar pasal penyakit dan juga supplemen.  Lagipun sebab ada game, siapa jawab betul dapat menang produk Shaklee.  Best apa.. At the end of the day, ada quiz dan dapat sijil penyertaan.

Yang paling saya suka (selain makan) ialah ilmu yang diperolehi pada hari tu.  Saya dapat belajar pasal kenapa kita perlukan suplemen dan kenapa suplemen Shaklee berbeza dari suplemen yang lain yang terdapat di pasaran.  Yang peliknya memang saya dah experience sendiri pun beza hidup tanpa suplemen dan hidup dengan suplemen.  Saya juga memang dah pernah experience makan suplemen jenama lain sebelum Shaklee dan saya mengaku memang ada beza.  Sebab tu lah saya jatuh cinta. Tapi bila presenter tu cakap, barulah saya sedar yang memang betul lah apa yang saya rasa tu.  Bukan buat-buat, bukan reka sendiri dan bukan lah mengada-ada.  Apa yang saya experience itulah 'The Shaklee Effect'.

Nak alami sendiri 'The Shaklee Effect'?  Hubungi saya segera.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, 22 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera Semua,

Baru-baru ni husband saya ajak puasa setiap hari Isnin dan Khamis.  Dia nak buat puasa sunat, so saya pun ambik peluang lah nak habiskan puasa ganti.  Lepas tu Insya Allah boleh la saya join dia buat puasa sunat pulak. Dulu husband saya tak minat nak bangun sahur untuk puasa sunat.  Tapi Alhamdulillah sejak ada set Mighty 3 Gems ni saya tengok dia suka lah pulak bangun sahur.

Apa dia Mighty 3 Gems ni? Ianya adalah gabungan tiga produk hot Shaklee iaitu ESP, Mealshake dan Performance Drink.  Cara nak bancuh senang je, ambil satu sudu ESP, satu sudu Mealshake dan satu sudu Performance Drink dan bancuh dalam segelas air.  Senang kan?


Saya sendiri suka amalkan set Mighty 3 Gems ni untuk sahur.  Saya bancuh siap siap sebelum tidur, lepas tu masa sahur saya hanya akan makan beberapa biji kurma dan lepas tu minum Mighty 3 Gems ni.  Tak payah sibuk nak makan nasi, tak payah rushing nak buat sandwich.  Rasa kenyang dan bertenaga sampailah buka puasa.

Lagi satu sebab kenapa saya suka sahur dengan Mighty 3 Gems adalah sebab ianya sudah mencukupi dalam membekalkan nutrien yang diperlukan oleh badan kita.  Kalau saya tak makan sahur, macamana nak makan vitamin betul tak?  So bila saya dah makan Mighty 3 Gems, sumber protein dan ada dari ESP, Mealshake dah bekalkan vitamin dan mineral, dan Performance Drink pula akan memberikan tenaga dan mengelakkan dihidrasi.

Selain orang yang nak berpuasa, ibu mengandung, ibu menyusu dan sesiapa sahaja yang tak sempat untuk bersarapan pagi atau tak lalu makan juga disarankan untuk mengambil set Mighty 3 Gems ini,

Sehingga berjumpa lagi di entri yang seterusnya.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, October 22, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera Semua,

Baru-baru ni husband saya ajak puasa setiap hari Isnin dan Khamis.  Dia nak buat puasa sunat, so saya pun ambik peluang lah nak habiskan puasa ganti.  Lepas tu Insya Allah boleh la saya join dia buat puasa sunat pulak. Dulu husband saya tak minat nak bangun sahur untuk puasa sunat.  Tapi Alhamdulillah sejak ada set Mighty 3 Gems ni saya tengok dia suka lah pulak bangun sahur.

Apa dia Mighty 3 Gems ni? Ianya adalah gabungan tiga produk hot Shaklee iaitu ESP, Mealshake dan Performance Drink.  Cara nak bancuh senang je, ambil satu sudu ESP, satu sudu Mealshake dan satu sudu Performance Drink dan bancuh dalam segelas air.  Senang kan?


Saya sendiri suka amalkan set Mighty 3 Gems ni untuk sahur.  Saya bancuh siap siap sebelum tidur, lepas tu masa sahur saya hanya akan makan beberapa biji kurma dan lepas tu minum Mighty 3 Gems ni.  Tak payah sibuk nak makan nasi, tak payah rushing nak buat sandwich.  Rasa kenyang dan bertenaga sampailah buka puasa.

Lagi satu sebab kenapa saya suka sahur dengan Mighty 3 Gems adalah sebab ianya sudah mencukupi dalam membekalkan nutrien yang diperlukan oleh badan kita.  Kalau saya tak makan sahur, macamana nak makan vitamin betul tak?  So bila saya dah makan Mighty 3 Gems, sumber protein dan ada dari ESP, Mealshake dah bekalkan vitamin dan mineral, dan Performance Drink pula akan memberikan tenaga dan mengelakkan dihidrasi.

Selain orang yang nak berpuasa, ibu mengandung, ibu menyusu dan sesiapa sahaja yang tak sempat untuk bersarapan pagi atau tak lalu makan juga disarankan untuk mengambil set Mighty 3 Gems ini,

Sehingga berjumpa lagi di entri yang seterusnya.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

AsSalam dan Selamat Sejahtera Semua,

Happy Diwali and happy holidays to all.. Sambil melepak kat rumah teringat pulak beberapa hari yang lepas kecoh pasal Rita Rudaini dah jadi ahli Shaklee dan aktif buat business Shaklee.  Bukan apa, dia nak ikut saya lah tu.. Hehehe.. Sebenarnya Rita Rudaini ni dah lama dah jadi pengguna Shaklee untuk menjaga kesihatan dan kecantikan dirinya dan juga untuk anak-anak dia.  Bila dah rasa 'The Shaklee Difference' atau 'The Shaklee Effect' terus join ahli.  Jangan salah anggap ye, Rita Rudaini bukanlah duta shaklee sebab Shaklee tak pernah dan tak perlu pun nak bayar mana mana celebrity untuk jadi duta.  Cukup sekadar feedback positif dari pengguna-pengguna Shaklee untuk spread the word pasal kebaikan produk Shaklee.


Saya pun dulu macam tu jugak.  Bezanya saya terus join jadi ahli then baru beli barang sebab saya nak beli barang dengan harga ahli.  Saya ni control freak sikit, kalau saya boleh beli sendiri, saya tak nak lah beli melalui orang lain.  That's why saya join dulu dan pegi beli sendiri apa barang saya nak. Untung jugak buat macam tu sebab bila kita makan sendiri pun bonus tetap masuk, jadi takdelah rugi kan?

Lepas setahun lebih makan sendiri baru saya decided nak buat business Shaklee ni betul-betul. Sebenarnya dah lama dah nak buat, tapi sebab banyak sangat bagi alasan dan sebab terlalu takut nak keluar dari zon selesa, saya lengahkan.  Tapi bila buat macam tu diri saya yang rugi kan? Yang paling saya takut ialah gagal, tapi Alhamdulillah suami saya dan ibu bapa saya memang bagi sokongan penuh kepada saya.  Diorang kata, kalau tak cuba tak tahu kan.. Betul jugak kan.. So here I am trying my best dan doa saya adalah semoga saya berjaya mengubah hidup orang lain menjadi lebih baik.

Oklah, itu saja entri kali ni.  Saya doakan Rita Rudaini berjaya dalam business Shaklee ni supaya dapat bantu lebih ramai orang untuk jadi lebih sihat dengan produk Shaklee. Kalau anda nak jadi macam Rita Rudaini jugak, nak rasa 'The Shaklee Difference' atau 'The Shaklee Effect', bolehlah hubungi saya seperti berikut.  Jumpa lagi!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, October 22, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera Semua,

Happy Diwali and happy holidays to all.. Sambil melepak kat rumah teringat pulak beberapa hari yang lepas kecoh pasal Rita Rudaini dah jadi ahli Shaklee dan aktif buat business Shaklee.  Bukan apa, dia nak ikut saya lah tu.. Hehehe.. Sebenarnya Rita Rudaini ni dah lama dah jadi pengguna Shaklee untuk menjaga kesihatan dan kecantikan dirinya dan juga untuk anak-anak dia.  Bila dah rasa 'The Shaklee Difference' atau 'The Shaklee Effect' terus join ahli.  Jangan salah anggap ye, Rita Rudaini bukanlah duta shaklee sebab Shaklee tak pernah dan tak perlu pun nak bayar mana mana celebrity untuk jadi duta.  Cukup sekadar feedback positif dari pengguna-pengguna Shaklee untuk spread the word pasal kebaikan produk Shaklee.


Saya pun dulu macam tu jugak.  Bezanya saya terus join jadi ahli then baru beli barang sebab saya nak beli barang dengan harga ahli.  Saya ni control freak sikit, kalau saya boleh beli sendiri, saya tak nak lah beli melalui orang lain.  That's why saya join dulu dan pegi beli sendiri apa barang saya nak. Untung jugak buat macam tu sebab bila kita makan sendiri pun bonus tetap masuk, jadi takdelah rugi kan?

Lepas setahun lebih makan sendiri baru saya decided nak buat business Shaklee ni betul-betul. Sebenarnya dah lama dah nak buat, tapi sebab banyak sangat bagi alasan dan sebab terlalu takut nak keluar dari zon selesa, saya lengahkan.  Tapi bila buat macam tu diri saya yang rugi kan? Yang paling saya takut ialah gagal, tapi Alhamdulillah suami saya dan ibu bapa saya memang bagi sokongan penuh kepada saya.  Diorang kata, kalau tak cuba tak tahu kan.. Betul jugak kan.. So here I am trying my best dan doa saya adalah semoga saya berjaya mengubah hidup orang lain menjadi lebih baik.

Oklah, itu saja entri kali ni.  Saya doakan Rita Rudaini berjaya dalam business Shaklee ni supaya dapat bantu lebih ramai orang untuk jadi lebih sihat dengan produk Shaklee. Kalau anda nak jadi macam Rita Rudaini jugak, nak rasa 'The Shaklee Difference' atau 'The Shaklee Effect', bolehlah hubungi saya seperti berikut.  Jumpa lagi!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Tuesday, 21 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Siapa suka minum isotonik drink macam 100 Plus atau Gatorade?  Saya dan husband memang tak minat minuman berkarbonat, dan Gatorade pula walaupun tak berkarbonat ada banyak gula.  Nasib baik lah kami jumpa Performance Drink Shaklee.  Performance Drink ni macam isotonik drink jugak, tapi dia dalam bentuk serbuk warna oren.  Macam rehydration salt yang doktor selalu bagi kalau kita kena keracunan makanan, muntah dan cirit birit.  Bezanya rasa Performance Drink lagi sedap. Macam air oren Tang.  Hehe..

First time cuba Performance Drink ni masa zaman jerebu dan Selangor kena catuan air dulu.  Waktu tu memang panas, asyik rasa layu je walaupun dah minum banyak air.  Saya paling menyampah sebab saya kena ulser kat bibir pastu asyik tergigit je.  Tapi Alhamdulillah, minum Performance Drink ni dua kali je ulser tu pun hilang.  Husband saya pulak dia memang suka anything yang perisa oren, asal balik dari jalan je mesti nak suruh saya bancuhkan untuk dia. Cepat je badan sejuk lepas minum tu.


Ada sekali tu, husband saya nak pegi main futsal, so saya pun bancuhkan lah untuk dia.  Balik dari futsal dengan excitednya dia cerita kat saya yang dia tak pancit.  Dia kata selalu boleh main setengah jam je pastu dah tak larat dah.  Tapi sebab minum performance drink dia boleh main sampai sejam lebih tanpa tukar player lain.  Suka sangat dia.  Sejak dari tu, performance drink ni memang sentiasa ada kat rumah saya.  Saya pegi main badminton pun minum performance drink juga.  Boleh la main dua jam.  Rehat kejap-kejap je, tak rasa penat pun.

Kawan-kawan saya yang breastfeeding pun ada bagi feedback yang baik tentang performance drink ni.  Katanya walaupun puasa, penghasilan susu tak terjejas.  Sebabnya bila minum performance drink, badan tak dehydrated dan keseimbangan bendalir dalam badan terpelihara.

Sebenarnya banyak lagi kegunaan Performance Drink ni, bukan  terhad kepada ahli sukan dan ibu menyusu saja.  Ibu mengandung, penghidap kencing manis, warga emas, orang dewasa atau kanak-kanak yang demam, jemaah haji dan umrah dan sesiapa sahaja pun boleh minum performance drink ni untuk beri tenaga dan untuk menyegarkan badan.  Tentang itu mungkin saya boleh ceritakan di entri yang akan datang.

Jumpa lagi di entri yang seterusnya, Insya Allah.

Hazrina Zahid
Call/Whats App/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista






Tuesday, October 21, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Siapa suka minum isotonik drink macam 100 Plus atau Gatorade?  Saya dan husband memang tak minat minuman berkarbonat, dan Gatorade pula walaupun tak berkarbonat ada banyak gula.  Nasib baik lah kami jumpa Performance Drink Shaklee.  Performance Drink ni macam isotonik drink jugak, tapi dia dalam bentuk serbuk warna oren.  Macam rehydration salt yang doktor selalu bagi kalau kita kena keracunan makanan, muntah dan cirit birit.  Bezanya rasa Performance Drink lagi sedap. Macam air oren Tang.  Hehe..

First time cuba Performance Drink ni masa zaman jerebu dan Selangor kena catuan air dulu.  Waktu tu memang panas, asyik rasa layu je walaupun dah minum banyak air.  Saya paling menyampah sebab saya kena ulser kat bibir pastu asyik tergigit je.  Tapi Alhamdulillah, minum Performance Drink ni dua kali je ulser tu pun hilang.  Husband saya pulak dia memang suka anything yang perisa oren, asal balik dari jalan je mesti nak suruh saya bancuhkan untuk dia. Cepat je badan sejuk lepas minum tu.


Ada sekali tu, husband saya nak pegi main futsal, so saya pun bancuhkan lah untuk dia.  Balik dari futsal dengan excitednya dia cerita kat saya yang dia tak pancit.  Dia kata selalu boleh main setengah jam je pastu dah tak larat dah.  Tapi sebab minum performance drink dia boleh main sampai sejam lebih tanpa tukar player lain.  Suka sangat dia.  Sejak dari tu, performance drink ni memang sentiasa ada kat rumah saya.  Saya pegi main badminton pun minum performance drink juga.  Boleh la main dua jam.  Rehat kejap-kejap je, tak rasa penat pun.

Kawan-kawan saya yang breastfeeding pun ada bagi feedback yang baik tentang performance drink ni.  Katanya walaupun puasa, penghasilan susu tak terjejas.  Sebabnya bila minum performance drink, badan tak dehydrated dan keseimbangan bendalir dalam badan terpelihara.

Sebenarnya banyak lagi kegunaan Performance Drink ni, bukan  terhad kepada ahli sukan dan ibu menyusu saja.  Ibu mengandung, penghidap kencing manis, warga emas, orang dewasa atau kanak-kanak yang demam, jemaah haji dan umrah dan sesiapa sahaja pun boleh minum performance drink ni untuk beri tenaga dan untuk menyegarkan badan.  Tentang itu mungkin saya boleh ceritakan di entri yang akan datang.

Jumpa lagi di entri yang seterusnya, Insya Allah.

Hazrina Zahid
Call/Whats App/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista






Thursday, 16 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Hari ni saya nak cerita pasal produk Shaklee yang selalu menerima risikan hebat dari customer-customer saya iaitu Energizing Soy Protein atau nama manjanya ESP.  Asal ada customer WhatsApp je mesti nak tanya pasal ESP.  Sekarang baru saya faham kenapa masa saya mula mula join Shaklee dulu, ESP ni selalu je out of stock. 

ESP ni adalah sumber protein lengkap berasaskan kacang soya.  Ianya rendah lemak, bebas kolesterol, bebas laktosa dan mengandungi 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan kita. Untuk pengetahuan kacang soya yang digunakan dalam ESP adalah kacang soya non-GMO. GMO bermaksud Genetically Modified Organism, iaitu organisma yang diubahsuai secara genetik.  Pesan saya kalau suka makanan atau minuman berasaskan soya, please be careful dan pastikan ada tulis non-GMO pada label.  Ini kerana soya GMO boleh menyebabkan kerosakan kepada hati, kemandulan dan infant mortality atau kematian bayi. 

Kebanyakan customer saya ambil ESP ni sebab nak kulit cantik samada sebab nak atasi masalah kulit atau sebab nak hilangkan parut.  Ada juga yang ambil sebab nak menyusu. Ramai yang bagi feedback susu lebih pekat dan baby kenyang lebih lama bila si ibu mengamalkan ESP.  Tak kurang juga yang nak minum ESP sebab nak kurus.  Ini termasuklah diri saya sendiri.  

Antara ramai-ramai kawan saya kat ofis, sayalah yang paling kuat makan.  Kadang tu baru je lepas makan tak sampai sejam dah lapar balik.  Kawan-kawan saya suka usik saya kata yang saya ada cacing lah, ada saka lah, sebab tu tak pernah kenyang.  Tapi yang peliknya bila saya makan ESP saya rasa kenyang sepanjang hari.  Selalu kalau lepas makan lunch sibuk nak jajan or nak dessert.  Tapi kalau makan ESP saya tak terasa langsung nak makan benda manis atau nak mengunyah tak tentu hala.  Saya even berjaya makan cereal je for lunch tadi dan kenyang sampai petang.  Ajaib sungguh. Kalau berterusan macam ni mesti boleh kurus kan?  Nantikan transformasi saya dalam beberapa bulan yang akan datang.. Wow, macam iklan pulak!

Nak kurus sambil dapat bonus kulit cantik?  Kalau nak cuba ESP, bulan ni lah masa yang paling sesuai sebab sekarang ESP tengah ada promosi buy 6 Free 1.  Ada 15 hari je lagi promo ni, jangan lambat nanti menyesal.



Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Thursday, October 16, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Hari ni saya nak cerita pasal produk Shaklee yang selalu menerima risikan hebat dari customer-customer saya iaitu Energizing Soy Protein atau nama manjanya ESP.  Asal ada customer WhatsApp je mesti nak tanya pasal ESP.  Sekarang baru saya faham kenapa masa saya mula mula join Shaklee dulu, ESP ni selalu je out of stock. 

ESP ni adalah sumber protein lengkap berasaskan kacang soya.  Ianya rendah lemak, bebas kolesterol, bebas laktosa dan mengandungi 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan kita. Untuk pengetahuan kacang soya yang digunakan dalam ESP adalah kacang soya non-GMO. GMO bermaksud Genetically Modified Organism, iaitu organisma yang diubahsuai secara genetik.  Pesan saya kalau suka makanan atau minuman berasaskan soya, please be careful dan pastikan ada tulis non-GMO pada label.  Ini kerana soya GMO boleh menyebabkan kerosakan kepada hati, kemandulan dan infant mortality atau kematian bayi. 

Kebanyakan customer saya ambil ESP ni sebab nak kulit cantik samada sebab nak atasi masalah kulit atau sebab nak hilangkan parut.  Ada juga yang ambil sebab nak menyusu. Ramai yang bagi feedback susu lebih pekat dan baby kenyang lebih lama bila si ibu mengamalkan ESP.  Tak kurang juga yang nak minum ESP sebab nak kurus.  Ini termasuklah diri saya sendiri.  

Antara ramai-ramai kawan saya kat ofis, sayalah yang paling kuat makan.  Kadang tu baru je lepas makan tak sampai sejam dah lapar balik.  Kawan-kawan saya suka usik saya kata yang saya ada cacing lah, ada saka lah, sebab tu tak pernah kenyang.  Tapi yang peliknya bila saya makan ESP saya rasa kenyang sepanjang hari.  Selalu kalau lepas makan lunch sibuk nak jajan or nak dessert.  Tapi kalau makan ESP saya tak terasa langsung nak makan benda manis atau nak mengunyah tak tentu hala.  Saya even berjaya makan cereal je for lunch tadi dan kenyang sampai petang.  Ajaib sungguh. Kalau berterusan macam ni mesti boleh kurus kan?  Nantikan transformasi saya dalam beberapa bulan yang akan datang.. Wow, macam iklan pulak!

Nak kurus sambil dapat bonus kulit cantik?  Kalau nak cuba ESP, bulan ni lah masa yang paling sesuai sebab sekarang ESP tengah ada promosi buy 6 Free 1.  Ada 15 hari je lagi promo ni, jangan lambat nanti menyesal.



Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Tuesday, 14 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Hari ni saya nak cerita pasal seekor lagi vitamin Shaklee favourite saya selain Ostematrix dan B-Complex iaitu Vita-Lea.  Vita-Lea ini diformulasikan dengan iron atau zat besi.  Kalau nak tahu, walaupun saya ni the opposite of kurus (diplomasi sangat!) saya ni budak tak cukup zat.  Hehehe..

Ceritanya begini.  Pada tahun 2005, saya telah ke SJMC untuk buat medical checkup sebagai satu syarat sebelum memulakan first job saya.  Waktu tu saya baru je grad, dan excited sangat nak start kerja.  Malangnya saya fail medical checkup tersebut sebab saya fail blood test saya.  Rupa-rupanya menurut doktor saya ada iron deficiency anemia.  

Apa pulak iron deficiency anemia ni?  Basically ianya adalah anemia yang diakibatkan oleh kekurangan zat besi.  Apa pulak anemia? Anemia ialah satu keadaan di mana terdapat kekurangan sel darah merah atau kekurangan hemoglobin (molekul sel darah merah yg mengandungi zat besi dan membawa oksigen ke seluruh badan) dalam darah kita yang menyebabkan penghidapnya pucat dan sering keletihan.

Bila fikir balik memang pun saya sangat pucat waktu tu dan saya selalu je penat dan layu sepanjang hari.  Bagi ibu mengandung, mungkin dah biasa dengar pasal iron deficiency anemia ni sebab bila pergi checkup, doktor akan check kandungan hemoglobin atau Hb dalam darah.  Kalau Hb rendah dari 10g/dL (gram per deciliter.  1 desiliter = 100 mililiter) doktor akan bising.  Betul tak?

Waktu tu Hb saya agak kronik, dalam 5g/dL je, so doktor cadangkan saya makan pil zat besi yang bernama Sangobion.  Saya tak suka betul dengan pil ni sebab bila saya makan je saya jadi pening dan selalu sembelit.  So saya makan sampai Hb saya naik sikit je, lepas tu saya dah tak nak makan dah dan saya tak nak jumpa dah doktor tu sebab tak nak kena paksa makan pil zat besi tu lagi.  Jadi saya pun hiduplah dalam keadaan anemic untuk beberapa tahun sebab degil.. Hehehe..

Fast forward ke 2011, saya dapat kerja baru kat Bukit Jalil.  Simptom lama kembali menghantui saya.   So saya jumpa doktor dekat ofis baru saya pulak dan ceritakan sejarah hidup saya.  Doktor pun buat blood test dan alangkah tak terkejutnya bila saya didapati masih anemic dengan kadar Hb 8g/dL.  Saya merayu-rayu tak mahu Sangobion tu lagi, tapi dia paksa jugak.  Lama-lama saya pun menyorok dari doktor ni sampailah saya jumpa Vita-Lea Shaklee tak lama kemudian.

Lepas makan Vita-Lea saya rasa makin sihat dan bertenaga jadi dengan confidentnya pergi jumpa doktor balik.  Doktor buat blood test lagi dan Alhamulillah Hb saya naik sampai 13g/dL.  Doktor tu sekarang jadi best friend saya sebab saya takyah nak sorok dari pil zat besi tu lagi.. Hehehe.. Doktor kata tip kalau nak tahu badan kita ni cukup zat besi ke tak, tengok je kat najis kita.  Kalau kehitaman, maknanya cukup zat besi lah tu.  Tapi kalau too much zat besi, boleh jadi sembelit.

Ni lah dia penyelamat saya, Vita-Lea Iron Formula dari Shaklee.  Untuk pengetahuan, vitamin B-Complex juga sangat membantu mengatasi anemia dan Vita-C pula membantu penyerapan zat besi.  Seeloknya ketiga-tiga vitamin ni diambil bersama kalau nak maximize results.  


Buat mak buyung di luar sana, pesan saya berhati-hatilah dengan iron deficiency anemia ni.  Jangan jadi degil macam saya sebab kalau dibiarkan boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, tumpah darah waktu bersalin dan stillbirth (baby mati dalam perut).

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal pengalaman anemia saya atau nak harga istimewa untuk Vita-Lea, jangan segan untuk hubungi saya seperti di bawah.  Jumpa lagi di entri seterusnya, Insya Allah.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram - 0123123316

Tuesday, October 14, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Hari ni saya nak cerita pasal seekor lagi vitamin Shaklee favourite saya selain Ostematrix dan B-Complex iaitu Vita-Lea.  Vita-Lea ini diformulasikan dengan iron atau zat besi.  Kalau nak tahu, walaupun saya ni the opposite of kurus (diplomasi sangat!) saya ni budak tak cukup zat.  Hehehe..

Ceritanya begini.  Pada tahun 2005, saya telah ke SJMC untuk buat medical checkup sebagai satu syarat sebelum memulakan first job saya.  Waktu tu saya baru je grad, dan excited sangat nak start kerja.  Malangnya saya fail medical checkup tersebut sebab saya fail blood test saya.  Rupa-rupanya menurut doktor saya ada iron deficiency anemia.  

Apa pulak iron deficiency anemia ni?  Basically ianya adalah anemia yang diakibatkan oleh kekurangan zat besi.  Apa pulak anemia? Anemia ialah satu keadaan di mana terdapat kekurangan sel darah merah atau kekurangan hemoglobin (molekul sel darah merah yg mengandungi zat besi dan membawa oksigen ke seluruh badan) dalam darah kita yang menyebabkan penghidapnya pucat dan sering keletihan.

Bila fikir balik memang pun saya sangat pucat waktu tu dan saya selalu je penat dan layu sepanjang hari.  Bagi ibu mengandung, mungkin dah biasa dengar pasal iron deficiency anemia ni sebab bila pergi checkup, doktor akan check kandungan hemoglobin atau Hb dalam darah.  Kalau Hb rendah dari 10g/dL (gram per deciliter.  1 desiliter = 100 mililiter) doktor akan bising.  Betul tak?

Waktu tu Hb saya agak kronik, dalam 5g/dL je, so doktor cadangkan saya makan pil zat besi yang bernama Sangobion.  Saya tak suka betul dengan pil ni sebab bila saya makan je saya jadi pening dan selalu sembelit.  So saya makan sampai Hb saya naik sikit je, lepas tu saya dah tak nak makan dah dan saya tak nak jumpa dah doktor tu sebab tak nak kena paksa makan pil zat besi tu lagi.  Jadi saya pun hiduplah dalam keadaan anemic untuk beberapa tahun sebab degil.. Hehehe..

Fast forward ke 2011, saya dapat kerja baru kat Bukit Jalil.  Simptom lama kembali menghantui saya.   So saya jumpa doktor dekat ofis baru saya pulak dan ceritakan sejarah hidup saya.  Doktor pun buat blood test dan alangkah tak terkejutnya bila saya didapati masih anemic dengan kadar Hb 8g/dL.  Saya merayu-rayu tak mahu Sangobion tu lagi, tapi dia paksa jugak.  Lama-lama saya pun menyorok dari doktor ni sampailah saya jumpa Vita-Lea Shaklee tak lama kemudian.

Lepas makan Vita-Lea saya rasa makin sihat dan bertenaga jadi dengan confidentnya pergi jumpa doktor balik.  Doktor buat blood test lagi dan Alhamulillah Hb saya naik sampai 13g/dL.  Doktor tu sekarang jadi best friend saya sebab saya takyah nak sorok dari pil zat besi tu lagi.. Hehehe.. Doktor kata tip kalau nak tahu badan kita ni cukup zat besi ke tak, tengok je kat najis kita.  Kalau kehitaman, maknanya cukup zat besi lah tu.  Tapi kalau too much zat besi, boleh jadi sembelit.

Ni lah dia penyelamat saya, Vita-Lea Iron Formula dari Shaklee.  Untuk pengetahuan, vitamin B-Complex juga sangat membantu mengatasi anemia dan Vita-C pula membantu penyerapan zat besi.  Seeloknya ketiga-tiga vitamin ni diambil bersama kalau nak maximize results.  


Buat mak buyung di luar sana, pesan saya berhati-hatilah dengan iron deficiency anemia ni.  Jangan jadi degil macam saya sebab kalau dibiarkan boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, tumpah darah waktu bersalin dan stillbirth (baby mati dalam perut).

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal pengalaman anemia saya atau nak harga istimewa untuk Vita-Lea, jangan segan untuk hubungi saya seperti di bawah.  Jumpa lagi di entri seterusnya, Insya Allah.

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram - 0123123316

Monday, 13 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

"Perlu ke ambil suplemen?".  Itulah pertanyaan yang selalu ditanyakan kepada saya oleh kawan-kawan di ofis bila mereka nampak saya ambil suplemen Shaklee.  Bagi saya, jawapan untuk soalan ni sebenarnya bergantung kepada tuan punya badan.  Kalau kita confident yang kita makan elok, cukup segala zat, then tak perlu lah.  Kalau macam saya dan juga macam kebanyakan orang berkerjaya yang selalu kena cepat je, then jawapannya perlu lah.

Saya tak yakin saya sentiasa dapat makan makanan berkhasiat sebab sibuk bekerja.  And even bila saya try sebaik mungkin untuk makan makanan yang berkhasiat, saya juga tak yakin dengan kualiti khasiat yang terkandung dalam makanan tersebut.  Zaman sekarang ni kita makan ayam yang dicucuk dengan hormon, minum susu lembu dari lembu yang juga kena cucuk dengan segala macam antibiotik.  Makan sayur pun, sayur yang kena spray dengan pesticide atau racun perosak.  Saya nak je makan makanan organik yang bebas dari semua benda tu, but honestly I can't afford it.  Saya tak mampu.  Makanan organik ni untuk orang kaya je.  Hehe..

Bagi saya, suplemen ni bukanlah benda baru.  Saya membesar dengan suplemen.  Parents saya memang amat menitikberatkan kesihatan dan memang percaya dengan suplemen.  Mak saya dulu seorang pensyarah biologi di Universiti Malaya dan ayah saya pula seorang engineer dengan Lembaga Getah Malaysia.  Both of them dari background sains.  Masa kecil, saya dan adik beradik yang lain diberi Scott's Emulsion, Haliborange, Flavettes Vitamin C, Vykmin dan segala macam vitamin - you name it.


Masa kecik memang biasa ambil suplemen, tapi bila meningkat remaja saya kononnya rebel lah, tak nak makan suplemen dah.  Nak tunjuk pandai konon.. Hehe..  Lagipun malas lah nak makan sebab masa tu sihat walafiat lagi kan.  Ingatkan tak ada kesan pun ambil atau tak ambil suplemen ni.  Sampailah dah besar panjang, dah boleh berdikari, dah kerja, dan dah kahwin.  Waktu tu baru sakit mula nak datang. Masa tu baru lah terhegeh hegeh nak cari suplemen balik, sampailah saya jumpa Shaklee yang serasi dengan saya.

Kadang saya fikir, kenapalah saya degil dulu.. Kalau saya continue ambik suplemen ntah ntah saya tinggi lagi (bukan rendang macam sekarang.. hehe) dan sihat lagi dari sekarang.. Tapi takpelah itu suratan takdir.. Dah lepas dah pun.  Yang penting, mulai sekarang saya berusaha nak jaga kesihatan saya dan keluarga saya..

Sekarang ni, ayah saya dah berumur 70 tahun, dan mak saya 65 tahun.  Alhamdulillah, mereka masih lagi dikurniakan dengan kesihatan yang baik.  Ya, memang betul kesihatan itu adalah nikmat rezeki dari Allah SWT dan boleh ditarik pada bila-bila masa.  Tapi tak salah kalau kita sebagai manusia yang lemah ni berusaha untuk sihat melalui pelbagai cara,  Dan seperti juga kedua ibu bapa saya, saya juga betul-betul percaya salah satu caranya adalah dengan pengambilan suplemen.  Wallahu a'lam.


Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista












Monday, October 13, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

"Perlu ke ambil suplemen?".  Itulah pertanyaan yang selalu ditanyakan kepada saya oleh kawan-kawan di ofis bila mereka nampak saya ambil suplemen Shaklee.  Bagi saya, jawapan untuk soalan ni sebenarnya bergantung kepada tuan punya badan.  Kalau kita confident yang kita makan elok, cukup segala zat, then tak perlu lah.  Kalau macam saya dan juga macam kebanyakan orang berkerjaya yang selalu kena cepat je, then jawapannya perlu lah.

Saya tak yakin saya sentiasa dapat makan makanan berkhasiat sebab sibuk bekerja.  And even bila saya try sebaik mungkin untuk makan makanan yang berkhasiat, saya juga tak yakin dengan kualiti khasiat yang terkandung dalam makanan tersebut.  Zaman sekarang ni kita makan ayam yang dicucuk dengan hormon, minum susu lembu dari lembu yang juga kena cucuk dengan segala macam antibiotik.  Makan sayur pun, sayur yang kena spray dengan pesticide atau racun perosak.  Saya nak je makan makanan organik yang bebas dari semua benda tu, but honestly I can't afford it.  Saya tak mampu.  Makanan organik ni untuk orang kaya je.  Hehe..

Bagi saya, suplemen ni bukanlah benda baru.  Saya membesar dengan suplemen.  Parents saya memang amat menitikberatkan kesihatan dan memang percaya dengan suplemen.  Mak saya dulu seorang pensyarah biologi di Universiti Malaya dan ayah saya pula seorang engineer dengan Lembaga Getah Malaysia.  Both of them dari background sains.  Masa kecil, saya dan adik beradik yang lain diberi Scott's Emulsion, Haliborange, Flavettes Vitamin C, Vykmin dan segala macam vitamin - you name it.


Masa kecik memang biasa ambil suplemen, tapi bila meningkat remaja saya kononnya rebel lah, tak nak makan suplemen dah.  Nak tunjuk pandai konon.. Hehe..  Lagipun malas lah nak makan sebab masa tu sihat walafiat lagi kan.  Ingatkan tak ada kesan pun ambil atau tak ambil suplemen ni.  Sampailah dah besar panjang, dah boleh berdikari, dah kerja, dan dah kahwin.  Waktu tu baru sakit mula nak datang. Masa tu baru lah terhegeh hegeh nak cari suplemen balik, sampailah saya jumpa Shaklee yang serasi dengan saya.

Kadang saya fikir, kenapalah saya degil dulu.. Kalau saya continue ambik suplemen ntah ntah saya tinggi lagi (bukan rendang macam sekarang.. hehe) dan sihat lagi dari sekarang.. Tapi takpelah itu suratan takdir.. Dah lepas dah pun.  Yang penting, mulai sekarang saya berusaha nak jaga kesihatan saya dan keluarga saya..

Sekarang ni, ayah saya dah berumur 70 tahun, dan mak saya 65 tahun.  Alhamdulillah, mereka masih lagi dikurniakan dengan kesihatan yang baik.  Ya, memang betul kesihatan itu adalah nikmat rezeki dari Allah SWT dan boleh ditarik pada bila-bila masa.  Tapi tak salah kalau kita sebagai manusia yang lemah ni berusaha untuk sihat melalui pelbagai cara,  Dan seperti juga kedua ibu bapa saya, saya juga betul-betul percaya salah satu caranya adalah dengan pengambilan suplemen.  Wallahu a'lam.


Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista












Saturday, 11 October 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Semua orang tahu betapa pentingnya minum air kan?  Sepanjang hidup kita memang selalu dengar orang kata kena minum 8 gelas air sehari.  For me, saya aim untuk minum 3 liter air sehari sebab pengambilan suplemen memerlukan kita minum air yang banyak supaya tak bebankan buah pinggang dan untuk minimize kesan healing crisis.


Everytime saya pesan dengan customer supaya minum 3 liter air sehari, kebanyakan dari mereka akan rasa susah nak ikut.  Ada yang tak nak minum air sebab tak suka pegi toilet selalu.  Ada yang terlalu sibuk sampai tak sempat nak minum air.  Saya masa dulu pun macam tu jugak, tapi kalau kita istiqamah, Insya Allah lama-lama akan jadi kebiasaan.

Berikut saya share kan beberapa tips bagaimana untuk memudahkan kita minum 3 liter air sehari.
  1. Pilih botol yang ada sukatan supaya boleh track berapa banyak air kita dah minum.  Saya beli botol 2 liter saya kat Speedmart.  Warna purple lagi tu.  Botol 2 liter tu saya akan habiskan masa kat office.  Awal pagi lepas saya bangun tido saya dah minum dua cawan (that's 500ml) and then dari petang balik kerja sampai sebelum tidur malam tu saya ada masa lagi untuk habiskan another 500ml.  Jadilah 3 liter...
  2. Pilih botol yang ada straw and sentiasa letak botol tu dekat dengan kita.  Every now and then sip sikit-sikit through the straw and before you know it botol dah kosong.  Magic!
  3. Letak reminder kat phone untuk minum 250ml every hour masa kat office.  Katakan kerja from 9am - 6pm.  Kalau minum 250ml sejam sekali, by pukul 6pm dah dapat 2500ml.  Lagi 500ml je lagi.  Minum lah 250ml an hour lepas dinner or 30 minute sebelum dinner supaya cepat kenyang and then another 250ml sebelum tidur.  Settle!
  4. Setengah orang tak suka minum air kosong sebab tak suka rasanya.  Cara nak atasinya senang saja, letakkan sepotong lemon atau daun pandan dalam air supaya ada rasa sedap sikit.  Personally, saya lebih suka minum air sejuk berbanding air suam atau room temperature.  Letak dalam fridge, laju je saya minum.  Hehe...
  5. Kalau betul-betul tak suka and tak larat nak minum air, banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air.  Contoh yang paling baik adalah tembikai dan timun.
Senang kan tips saya?  Before you know it dah habis minum dah 3 liter tu.  Jom minum!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Saturday, October 11, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Semua orang tahu betapa pentingnya minum air kan?  Sepanjang hidup kita memang selalu dengar orang kata kena minum 8 gelas air sehari.  For me, saya aim untuk minum 3 liter air sehari sebab pengambilan suplemen memerlukan kita minum air yang banyak supaya tak bebankan buah pinggang dan untuk minimize kesan healing crisis.


Everytime saya pesan dengan customer supaya minum 3 liter air sehari, kebanyakan dari mereka akan rasa susah nak ikut.  Ada yang tak nak minum air sebab tak suka pegi toilet selalu.  Ada yang terlalu sibuk sampai tak sempat nak minum air.  Saya masa dulu pun macam tu jugak, tapi kalau kita istiqamah, Insya Allah lama-lama akan jadi kebiasaan.

Berikut saya share kan beberapa tips bagaimana untuk memudahkan kita minum 3 liter air sehari.
  1. Pilih botol yang ada sukatan supaya boleh track berapa banyak air kita dah minum.  Saya beli botol 2 liter saya kat Speedmart.  Warna purple lagi tu.  Botol 2 liter tu saya akan habiskan masa kat office.  Awal pagi lepas saya bangun tido saya dah minum dua cawan (that's 500ml) and then dari petang balik kerja sampai sebelum tidur malam tu saya ada masa lagi untuk habiskan another 500ml.  Jadilah 3 liter...
  2. Pilih botol yang ada straw and sentiasa letak botol tu dekat dengan kita.  Every now and then sip sikit-sikit through the straw and before you know it botol dah kosong.  Magic!
  3. Letak reminder kat phone untuk minum 250ml every hour masa kat office.  Katakan kerja from 9am - 6pm.  Kalau minum 250ml sejam sekali, by pukul 6pm dah dapat 2500ml.  Lagi 500ml je lagi.  Minum lah 250ml an hour lepas dinner or 30 minute sebelum dinner supaya cepat kenyang and then another 250ml sebelum tidur.  Settle!
  4. Setengah orang tak suka minum air kosong sebab tak suka rasanya.  Cara nak atasinya senang saja, letakkan sepotong lemon atau daun pandan dalam air supaya ada rasa sedap sikit.  Personally, saya lebih suka minum air sejuk berbanding air suam atau room temperature.  Letak dalam fridge, laju je saya minum.  Hehe...
  5. Kalau betul-betul tak suka and tak larat nak minum air, banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air.  Contoh yang paling baik adalah tembikai dan timun.
Senang kan tips saya?  Before you know it dah habis minum dah 3 liter tu.  Jom minum!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista


Friday, 10 October 2014

Masih teringat saat perkenalan saya dengan vitamin B-Complex.  Waktu tu saya selalu jumpa doktor dekat ofis mengadu pening.  Lepas dua tiga kali mengadu benda yang sama doktor pun check tekanan darah saya.  Rupanya tekanan darah tinggi.  Setiap kali jumpa doktor mesti bacaan dalam 140/90 gitu.  Saya memang dah risau sebab darah tinggi memang ada dalam family history saya.

Disebabkan saya masih MUDA lagi (emphasis on the word muda..hehe) doktor tak nak bagi ubat darah tinggi kat saya.  Sebab once dah makan ubat darah tinggi tu, sampai bila-bila kena makan.  Doktor kata maybe saya stress kerja kut, so dia bagi saya vitamin B-Complex, dan suruh saya datang dalam masa beberapa hari untuk check balik darah tinggi.

Lepas beberapa hari, saya pun pegi check balik.  Tekanan darah sangat cantik at 120/80.  Wow, macam magic kan? So lepas tu, saya pun beli vitamin B-Complex Shaklee dan continue makan sampailah hari ni.

Alhamdulillah! So far darah tinggi tak pernah berani muncul lagi dah.  Saya juga perasan yang saya dah kurang stress dan tak cepat marah.  Emosi pun agak stabil walaupun nak dekat period.  Takde meroyan tak tentu hala lagi.


Nak jadi stress-free macam saya?  Hubungi saya untuk harga istimewa!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista
Friday, October 10, 2014 Unknown
Masih teringat saat perkenalan saya dengan vitamin B-Complex.  Waktu tu saya selalu jumpa doktor dekat ofis mengadu pening.  Lepas dua tiga kali mengadu benda yang sama doktor pun check tekanan darah saya.  Rupanya tekanan darah tinggi.  Setiap kali jumpa doktor mesti bacaan dalam 140/90 gitu.  Saya memang dah risau sebab darah tinggi memang ada dalam family history saya.

Disebabkan saya masih MUDA lagi (emphasis on the word muda..hehe) doktor tak nak bagi ubat darah tinggi kat saya.  Sebab once dah makan ubat darah tinggi tu, sampai bila-bila kena makan.  Doktor kata maybe saya stress kerja kut, so dia bagi saya vitamin B-Complex, dan suruh saya datang dalam masa beberapa hari untuk check balik darah tinggi.

Lepas beberapa hari, saya pun pegi check balik.  Tekanan darah sangat cantik at 120/80.  Wow, macam magic kan? So lepas tu, saya pun beli vitamin B-Complex Shaklee dan continue makan sampailah hari ni.

Alhamdulillah! So far darah tinggi tak pernah berani muncul lagi dah.  Saya juga perasan yang saya dah kurang stress dan tak cepat marah.  Emosi pun agak stabil walaupun nak dekat period.  Takde meroyan tak tentu hala lagi.


Nak jadi stress-free macam saya?  Hubungi saya untuk harga istimewa!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Thursday, 9 October 2014

Waktu saya mula-mula berminat dengan suplemen, saya rajin research online dan lepas tu pegi belek-belek kat pharmacy dan buat perbandingan.  Sesetengah suplemen ada guna gelatin sebagai coating tablet atau kapsul, jadi as a Muslim kita kena hati hati.  Ada suplement yang guna veggie caps, yang tu tak payah risau lah kan.  Tapi yang guna gelatin ni kita nak kena selidik sikit sumber gelatin tu halal ke tak.  Ada banyak sumber gelatin, antaranya ialah bovine (lembu), ovine (biri-biri) dan porcine (khinzir).


Bila dah mula berjinak jinak dengan Shaklee, saya notice yang Shaklee pun ada guna gelatin dari bovine ni.  Saya memang sensitif dengar bovine-bovine ni jadi saya pun cepat-cepat tanya.  Alhamdulillah, produk Shaklee memang telah disahkan halal.  Nak tengok gambar sijil pun ada.  Ha... Macam tu lah, baru la pengguna ada peace of mind untuk menggunakan tanpa was was.


Sijil halal Shaklee ini dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) pada 27 Januari 2014.  ISA ni merupakan sebuah badan yang diiktiraf oleh JAKIM, seperti yang disebut dalam portal rasmi Halal Malaysia.  Sijil ni diorang update setiap tahun.  So far ini lah yang paling latest.

Untuk pertanyaan lanjut, boleh berhubung terus dengan ISA seperti berikut:

Mr. Timothy Abu Mounir Hyatt
Managing Director
Islamic Services of America (ISA)
P O Box 521
Cedar Rapids, Iowa 52406
United States of America
Tel : (319) 362-0480
Fax : (319) 366-4369
Email: thyatt@isahalal.org
        islamicservices@isahalal.org
Website : www.isahalal.org

Anda juga boleh menghubungi HQ Shaklee seperti berikut:

Shaklee Malaysia Headquarters
Level 9, The Pinnacle, Persiaran Lagoon, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 603-5622 3188
Fax: 603-5622 3099

So... Dah jatuh cinta dengan Shaklee?  Cepat-cepat hubungi saya untuk harga istimewa!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
Facebook Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista
Thursday, October 09, 2014 Unknown
Waktu saya mula-mula berminat dengan suplemen, saya rajin research online dan lepas tu pegi belek-belek kat pharmacy dan buat perbandingan.  Sesetengah suplemen ada guna gelatin sebagai coating tablet atau kapsul, jadi as a Muslim kita kena hati hati.  Ada suplement yang guna veggie caps, yang tu tak payah risau lah kan.  Tapi yang guna gelatin ni kita nak kena selidik sikit sumber gelatin tu halal ke tak.  Ada banyak sumber gelatin, antaranya ialah bovine (lembu), ovine (biri-biri) dan porcine (khinzir).


Bila dah mula berjinak jinak dengan Shaklee, saya notice yang Shaklee pun ada guna gelatin dari bovine ni.  Saya memang sensitif dengar bovine-bovine ni jadi saya pun cepat-cepat tanya.  Alhamdulillah, produk Shaklee memang telah disahkan halal.  Nak tengok gambar sijil pun ada.  Ha... Macam tu lah, baru la pengguna ada peace of mind untuk menggunakan tanpa was was.


Sijil halal Shaklee ini dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) pada 27 Januari 2014.  ISA ni merupakan sebuah badan yang diiktiraf oleh JAKIM, seperti yang disebut dalam portal rasmi Halal Malaysia.  Sijil ni diorang update setiap tahun.  So far ini lah yang paling latest.

Untuk pertanyaan lanjut, boleh berhubung terus dengan ISA seperti berikut:

Mr. Timothy Abu Mounir Hyatt
Managing Director
Islamic Services of America (ISA)
P O Box 521
Cedar Rapids, Iowa 52406
United States of America
Tel : (319) 362-0480
Fax : (319) 366-4369
Email: thyatt@isahalal.org
        islamicservices@isahalal.org
Website : www.isahalal.org

Anda juga boleh menghubungi HQ Shaklee seperti berikut:

Shaklee Malaysia Headquarters
Level 9, The Pinnacle, Persiaran Lagoon, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 603-5622 3188
Fax: 603-5622 3099

So... Dah jatuh cinta dengan Shaklee?  Cepat-cepat hubungi saya untuk harga istimewa!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
Facebook Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista

Wednesday, 8 October 2014

Dalam banyak-banyak vitamin yang saya makan (saya makan 4 jenis je, tak banyak pun..) anugerah VFS atau Vitamin Favourite Saya jatuh kepada ...... 

(Drum roll...............................................................................................................................................) 

OSTEMATRIX!!!  Ostematrix ni supplemen kalsium dan magnesium Shaklee yang ditambah dengan Zink, Copper (Tembaga), Manganese (Mangan) dan Boron untuk penyerapan optimum.
(Ok, technically Calcium, Magnesium and their buddies I mentioned are all minerals and not vitamins.. But.. uols layan jelah ok.. Haha!)

Ni lah rupa pemenang anugerah tersebut... Hehe...


Saya tak suka telan pil, tapi Ostematrix ni saya dengan husband memang makan setiap malam dan tak pernah miss.  Sebabnya ialah memang Ostematrix ni telah membawa perubahan besar dalam hidup saya.. (Ayat drama terlebih sudah..)

Insomnia (Gangguan Tidur)
Dulu saya selalu sangat kena insomnia ni sampaikan bila time nak tidur je saya dah mula stress.  Saya akan baring sambil terkebil-kebil selama beberapa jam, sebelum berjaya melelapkan mata.  Husband saya pun stress bila saya kena insomnia ni sebab bila saya tak boleh tido saya mulalah kacau dia dan paksa borak sampai tertido.. Kesian orang tu mata kena letak mancis sebab nak teman saya. 

So kenapa insomnia ni terjadi?  Bagi saya, antara puncanya adalah stress, pengambilan caffeine (saya hantu Nescafe) dan kekurangan kalsium dan magnesium.  Bagaimana kalsium dan magnesium membantu?  Kalsium dan magnesium bertindak sebagai penenang semulajadi.  Kalsium meningkatkan hormon melatonin atau "hormon tidur" dan magnesium pula bertindak untuk merehatkan saraf dan otot.

Alhamdulillah, sekarang dah tak ada masalah tidur lagi thanks to Ostematrix Shaklee.  Selain tu, saya juga dah berhenti minum Nescafe dan kurangkan stress di tempat kerja.  Yelah, memang ada suplemen Shaklee untuk membantu, tapi kita pun kenalah avoid abusing our body.  Betul tak?

Sembelit (Constipation)
Pernah sekali tu kehabisan Ostematrix.  Selalunya saya memang ada extra stock, tapi kebetulan masa tu ada pulak customer nak, so saya bagi stok peribadi saya dulu (chewah, berdedikasi tak..?)  Hari berganti hari busy sangat kat ofis sampai tak sempat nak order online pun.. Bila masuk hari kedua ke ketiga tak makan Ostematrix, saya dan husband mengadu sembelit.. Sebenarnya takde lah se'kronik' sembelit, tapi nak ke arah tu la.. Fikir punya fikir rupanya sebab dah banyak hari tak makan Ostematrix.  

Magnesium dalam Ostematrik bertindak sebagai julap semulajadi.  Ianya membantu mengatasi sembelit dengan dua cara.  Pertama, magnesium melegakan (relaxes) otot usus dan melancarkan pergerakan najis.  Kedua, magnesium meningkatkan paras air dalam usus, yang membantu memulakan peristalsis dan melembutkan najis supaya dapat dikeluarkan dengan mudah.

Kekejangan Otot (Muscle Cramps)
Saya ni suka menggeliat.. Dulu kalau menggeliat time sejuk kadang tu terkena cramp kat kaki.. Sakitnya sampai rasa trauma nak menggeliat lagi.. Hehe.. Lagi satu, sebelum makan Ostematrix dulu saya selalu jugak kena period pain.   

So apa kena mengena kalsium dan magnesium dengan semua ni?  Kalsium dan magnesium ni memainkan peranan penting dalam pergerakan otot kita.  Kalsium membantu otot menguncup (contract) dan magnesium pula membantu otot kita relaks.  Alhamdulillah lepas makan Ostematrix, dah jarang kena cramp dan jarang sangat period pain.  Rasa mengidam coklat sebelum period pun hilang,  Sebabnya, kita mengidam coklat kerana coklat kaya dengan magnesium.  Bila magnesium dah cukup dalam badan tak ada lah mengidam tak tentu hala lagi.

Oklah, post ni dah panjang berjela.  Ini baru tiga sebab kenapa saya sayang Ostematrix.  Ada banyak lagi sebab kenapa Ostematrix ni bagus untuk kita.  Maybe saya cerita lagi di post lain pulak.

Sekian saja untuk kali ni.  Kalau ada pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya seperti berikut:

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
Facebook Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista






Wednesday, October 08, 2014 Unknown
Dalam banyak-banyak vitamin yang saya makan (saya makan 4 jenis je, tak banyak pun..) anugerah VFS atau Vitamin Favourite Saya jatuh kepada ...... 

(Drum roll...............................................................................................................................................) 

OSTEMATRIX!!!  Ostematrix ni supplemen kalsium dan magnesium Shaklee yang ditambah dengan Zink, Copper (Tembaga), Manganese (Mangan) dan Boron untuk penyerapan optimum.
(Ok, technically Calcium, Magnesium and their buddies I mentioned are all minerals and not vitamins.. But.. uols layan jelah ok.. Haha!)

Ni lah rupa pemenang anugerah tersebut... Hehe...


Saya tak suka telan pil, tapi Ostematrix ni saya dengan husband memang makan setiap malam dan tak pernah miss.  Sebabnya ialah memang Ostematrix ni telah membawa perubahan besar dalam hidup saya.. (Ayat drama terlebih sudah..)

Insomnia (Gangguan Tidur)
Dulu saya selalu sangat kena insomnia ni sampaikan bila time nak tidur je saya dah mula stress.  Saya akan baring sambil terkebil-kebil selama beberapa jam, sebelum berjaya melelapkan mata.  Husband saya pun stress bila saya kena insomnia ni sebab bila saya tak boleh tido saya mulalah kacau dia dan paksa borak sampai tertido.. Kesian orang tu mata kena letak mancis sebab nak teman saya. 

So kenapa insomnia ni terjadi?  Bagi saya, antara puncanya adalah stress, pengambilan caffeine (saya hantu Nescafe) dan kekurangan kalsium dan magnesium.  Bagaimana kalsium dan magnesium membantu?  Kalsium dan magnesium bertindak sebagai penenang semulajadi.  Kalsium meningkatkan hormon melatonin atau "hormon tidur" dan magnesium pula bertindak untuk merehatkan saraf dan otot.

Alhamdulillah, sekarang dah tak ada masalah tidur lagi thanks to Ostematrix Shaklee.  Selain tu, saya juga dah berhenti minum Nescafe dan kurangkan stress di tempat kerja.  Yelah, memang ada suplemen Shaklee untuk membantu, tapi kita pun kenalah avoid abusing our body.  Betul tak?

Sembelit (Constipation)
Pernah sekali tu kehabisan Ostematrix.  Selalunya saya memang ada extra stock, tapi kebetulan masa tu ada pulak customer nak, so saya bagi stok peribadi saya dulu (chewah, berdedikasi tak..?)  Hari berganti hari busy sangat kat ofis sampai tak sempat nak order online pun.. Bila masuk hari kedua ke ketiga tak makan Ostematrix, saya dan husband mengadu sembelit.. Sebenarnya takde lah se'kronik' sembelit, tapi nak ke arah tu la.. Fikir punya fikir rupanya sebab dah banyak hari tak makan Ostematrix.  

Magnesium dalam Ostematrik bertindak sebagai julap semulajadi.  Ianya membantu mengatasi sembelit dengan dua cara.  Pertama, magnesium melegakan (relaxes) otot usus dan melancarkan pergerakan najis.  Kedua, magnesium meningkatkan paras air dalam usus, yang membantu memulakan peristalsis dan melembutkan najis supaya dapat dikeluarkan dengan mudah.

Kekejangan Otot (Muscle Cramps)
Saya ni suka menggeliat.. Dulu kalau menggeliat time sejuk kadang tu terkena cramp kat kaki.. Sakitnya sampai rasa trauma nak menggeliat lagi.. Hehe.. Lagi satu, sebelum makan Ostematrix dulu saya selalu jugak kena period pain.   

So apa kena mengena kalsium dan magnesium dengan semua ni?  Kalsium dan magnesium ni memainkan peranan penting dalam pergerakan otot kita.  Kalsium membantu otot menguncup (contract) dan magnesium pula membantu otot kita relaks.  Alhamdulillah lepas makan Ostematrix, dah jarang kena cramp dan jarang sangat period pain.  Rasa mengidam coklat sebelum period pun hilang,  Sebabnya, kita mengidam coklat kerana coklat kaya dengan magnesium.  Bila magnesium dah cukup dalam badan tak ada lah mengidam tak tentu hala lagi.

Oklah, post ni dah panjang berjela.  Ini baru tiga sebab kenapa saya sayang Ostematrix.  Ada banyak lagi sebab kenapa Ostematrix ni bagus untuk kita.  Maybe saya cerita lagi di post lain pulak.

Sekian saja untuk kali ni.  Kalau ada pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya seperti berikut:

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
Facebook Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista






Tuesday, 16 September 2014

AsSalam dan Selamat Sejahtera...

Hari ni nak cerita pasal Set Hamil Shaklee... Set ni memang popular di kalangan ibu-ibu mengandung, asal mengandung je terus cari saya.. Hehe.. Yang tak mengandung pun ada juga yang makan (saya lah tu), sebab set ni memang lengkap dalam membekalkan semua nutrisi yang diperlukan.

So apa istimewanya Set Hamil Shaklee ni?  Kebanyakan customer memang bagi feedback yang baik lepas makan Set Hamil Shaklee.  Rata-rata komen yang diterima berkisar tentang HB yang cantik, alahan kurang, makan berselera, sakit pinggang dan kebas/cramp kaki berkurangan.


Berikut fungsi dan kebaikan setiap vitamin dalam Set Hamil Shaklee:

Vita-Lea Iron Formula
Multivitamin dan multimineral yang seimbang dan paling komprehensif.  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.  Siapa yang selalu rasa nak pitam, anemia atau HB rendah masa mengandung tu memang elok sangatlah ambik Vita-Lea ni.  Insya Allah cantik je HB sepanjang kehamilan.

Sustained Release Vita-C Plus
Vitamin C merupakan antioksida yang kuat. Antara fungsi vitamin C ni adalah untuk mencegah jangkitan dan selsema, penghasilan kolagen dalam pembentukan kulit, tendon ligamen dan salur darah dan juga untuk merawat luka dan membaiki tulang, rawan dan gusi.  Masa mengandung badan selalu lemah dan mudah jangkit demam selsema jadi perlu banyakkan pengambilan vitamin C ni.

B- Complex
B-Complex Shaklee mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang lengkap termasuklah Asid Folik yang doktor selalu bagi masa awal kehamilan.  B-Compleks penting untuk tumbesaran bayi yang sihat dan normal.  Membantu pembinaan sel DNA dan mengelakkan kecacatan otak dan tulang belakang (spina bifida).  Gangguan pada pembentukan saraf tunjang bayi boleh berlaku seawal minggu pertama kehamilan iaitu sebelum kebanyakan wanita tahu mereka hamil.  Sebab tu penting untuk ambil B-Complex 3-6 bulan sebelum mengandung.

Ostematrix
Ibu mengandung memerlukan 1000mg kalsium sehari.  Kalsium penting untuk membina tulang dan gigi yang kuat untuk bayi.  Selain itu kalsium juga diperlukan untuk perkembangan jantung, saraf dan otot bayi.  Sekiranya pengambilan kalsium anda tidak mencukupi, bayi akan mendapatkan kalsium dari tulang anda.  Sebab tu ramai ibu mengandung mengalami sakit tulang belakang, sakit gigi dan berisiko tinggi untuk mendapat osteoporosis di usia tua kelak.


Hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi percuma.  Selamat mencuba!

Hazrina Zahid
012 3123316 - Call/WhatsApp/Telegram/SMS
The Nerdy Nutritionista - FB Page

Tuesday, September 16, 2014 Unknown
AsSalam dan Selamat Sejahtera...

Hari ni nak cerita pasal Set Hamil Shaklee... Set ni memang popular di kalangan ibu-ibu mengandung, asal mengandung je terus cari saya.. Hehe.. Yang tak mengandung pun ada juga yang makan (saya lah tu), sebab set ni memang lengkap dalam membekalkan semua nutrisi yang diperlukan.

So apa istimewanya Set Hamil Shaklee ni?  Kebanyakan customer memang bagi feedback yang baik lepas makan Set Hamil Shaklee.  Rata-rata komen yang diterima berkisar tentang HB yang cantik, alahan kurang, makan berselera, sakit pinggang dan kebas/cramp kaki berkurangan.


Berikut fungsi dan kebaikan setiap vitamin dalam Set Hamil Shaklee:

Vita-Lea Iron Formula
Multivitamin dan multimineral yang seimbang dan paling komprehensif.  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.  Siapa yang selalu rasa nak pitam, anemia atau HB rendah masa mengandung tu memang elok sangatlah ambik Vita-Lea ni.  Insya Allah cantik je HB sepanjang kehamilan.

Sustained Release Vita-C Plus
Vitamin C merupakan antioksida yang kuat. Antara fungsi vitamin C ni adalah untuk mencegah jangkitan dan selsema, penghasilan kolagen dalam pembentukan kulit, tendon ligamen dan salur darah dan juga untuk merawat luka dan membaiki tulang, rawan dan gusi.  Masa mengandung badan selalu lemah dan mudah jangkit demam selsema jadi perlu banyakkan pengambilan vitamin C ni.

B- Complex
B-Complex Shaklee mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang lengkap termasuklah Asid Folik yang doktor selalu bagi masa awal kehamilan.  B-Compleks penting untuk tumbesaran bayi yang sihat dan normal.  Membantu pembinaan sel DNA dan mengelakkan kecacatan otak dan tulang belakang (spina bifida).  Gangguan pada pembentukan saraf tunjang bayi boleh berlaku seawal minggu pertama kehamilan iaitu sebelum kebanyakan wanita tahu mereka hamil.  Sebab tu penting untuk ambil B-Complex 3-6 bulan sebelum mengandung.

Ostematrix
Ibu mengandung memerlukan 1000mg kalsium sehari.  Kalsium penting untuk membina tulang dan gigi yang kuat untuk bayi.  Selain itu kalsium juga diperlukan untuk perkembangan jantung, saraf dan otot bayi.  Sekiranya pengambilan kalsium anda tidak mencukupi, bayi akan mendapatkan kalsium dari tulang anda.  Sebab tu ramai ibu mengandung mengalami sakit tulang belakang, sakit gigi dan berisiko tinggi untuk mendapat osteoporosis di usia tua kelak.


Hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi percuma.  Selamat mencuba!

Hazrina Zahid
012 3123316 - Call/WhatsApp/Telegram/SMS
The Nerdy Nutritionista - FB Page

Friday, 13 June 2014


Our weekly routine - 'main congkak' with SHAKLEE supplements!  My husband and I have been consuming this regularly for the past year.  Love that we have more energy now, better sleep quality and fall sick less often.

PM or Whatsapp me @ 0123123316 for more details.


Friday, June 13, 2014 Unknown

Our weekly routine - 'main congkak' with SHAKLEE supplements!  My husband and I have been consuming this regularly for the past year.  Love that we have more energy now, better sleep quality and fall sick less often.

PM or Whatsapp me @ 0123123316 for more details.