Thursday, 9 October 2014

Posted by The Nerdy Nutritionista on Thursday, October 09, 2014 No comments
Waktu saya mula-mula berminat dengan suplemen, saya rajin research online dan lepas tu pegi belek-belek kat pharmacy dan buat perbandingan.  Sesetengah suplemen ada guna gelatin sebagai coating tablet atau kapsul, jadi as a Muslim kita kena hati hati.  Ada suplement yang guna veggie caps, yang tu tak payah risau lah kan.  Tapi yang guna gelatin ni kita nak kena selidik sikit sumber gelatin tu halal ke tak.  Ada banyak sumber gelatin, antaranya ialah bovine (lembu), ovine (biri-biri) dan porcine (khinzir).


Bila dah mula berjinak jinak dengan Shaklee, saya notice yang Shaklee pun ada guna gelatin dari bovine ni.  Saya memang sensitif dengar bovine-bovine ni jadi saya pun cepat-cepat tanya.  Alhamdulillah, produk Shaklee memang telah disahkan halal.  Nak tengok gambar sijil pun ada.  Ha... Macam tu lah, baru la pengguna ada peace of mind untuk menggunakan tanpa was was.


Sijil halal Shaklee ini dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) pada 27 Januari 2014.  ISA ni merupakan sebuah badan yang diiktiraf oleh JAKIM, seperti yang disebut dalam portal rasmi Halal Malaysia.  Sijil ni diorang update setiap tahun.  So far ini lah yang paling latest.

Untuk pertanyaan lanjut, boleh berhubung terus dengan ISA seperti berikut:

Mr. Timothy Abu Mounir Hyatt
Managing Director
Islamic Services of America (ISA)
P O Box 521
Cedar Rapids, Iowa 52406
United States of America
Tel : (319) 362-0480
Fax : (319) 366-4369
Email: thyatt@isahalal.org
        islamicservices@isahalal.org
Website : www.isahalal.org

Anda juga boleh menghubungi HQ Shaklee seperti berikut:

Shaklee Malaysia Headquarters
Level 9, The Pinnacle, Persiaran Lagoon, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 603-5622 3188
Fax: 603-5622 3099

So... Dah jatuh cinta dengan Shaklee?  Cepat-cepat hubungi saya untuk harga istimewa!

Hazrina Zahid
Call/WhatsApp/Telegram/SMS - 0123123316
Facebook Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista
Categories:

0 comments:

Post a Comment