Tuesday, 21 October 2014

Posted by The Nerdy Nutritionista on Tuesday, October 21, 2014 No comments
AsSalam dan Selamat Sejahtera,

Siapa suka minum isotonik drink macam 100 Plus atau Gatorade?  Saya dan husband memang tak minat minuman berkarbonat, dan Gatorade pula walaupun tak berkarbonat ada banyak gula.  Nasib baik lah kami jumpa Performance Drink Shaklee.  Performance Drink ni macam isotonik drink jugak, tapi dia dalam bentuk serbuk warna oren.  Macam rehydration salt yang doktor selalu bagi kalau kita kena keracunan makanan, muntah dan cirit birit.  Bezanya rasa Performance Drink lagi sedap. Macam air oren Tang.  Hehe..

First time cuba Performance Drink ni masa zaman jerebu dan Selangor kena catuan air dulu.  Waktu tu memang panas, asyik rasa layu je walaupun dah minum banyak air.  Saya paling menyampah sebab saya kena ulser kat bibir pastu asyik tergigit je.  Tapi Alhamdulillah, minum Performance Drink ni dua kali je ulser tu pun hilang.  Husband saya pulak dia memang suka anything yang perisa oren, asal balik dari jalan je mesti nak suruh saya bancuhkan untuk dia. Cepat je badan sejuk lepas minum tu.


Ada sekali tu, husband saya nak pegi main futsal, so saya pun bancuhkan lah untuk dia.  Balik dari futsal dengan excitednya dia cerita kat saya yang dia tak pancit.  Dia kata selalu boleh main setengah jam je pastu dah tak larat dah.  Tapi sebab minum performance drink dia boleh main sampai sejam lebih tanpa tukar player lain.  Suka sangat dia.  Sejak dari tu, performance drink ni memang sentiasa ada kat rumah saya.  Saya pegi main badminton pun minum performance drink juga.  Boleh la main dua jam.  Rehat kejap-kejap je, tak rasa penat pun.

Kawan-kawan saya yang breastfeeding pun ada bagi feedback yang baik tentang performance drink ni.  Katanya walaupun puasa, penghasilan susu tak terjejas.  Sebabnya bila minum performance drink, badan tak dehydrated dan keseimbangan bendalir dalam badan terpelihara.

Sebenarnya banyak lagi kegunaan Performance Drink ni, bukan  terhad kepada ahli sukan dan ibu menyusu saja.  Ibu mengandung, penghidap kencing manis, warga emas, orang dewasa atau kanak-kanak yang demam, jemaah haji dan umrah dan sesiapa sahaja pun boleh minum performance drink ni untuk beri tenaga dan untuk menyegarkan badan.  Tentang itu mungkin saya boleh ceritakan di entri yang akan datang.

Jumpa lagi di entri yang seterusnya, Insya Allah.

Hazrina Zahid
Call/Whats App/Telegram/SMS - 0123123316
FB Page - http://www.facebook.com/thenerdynutritionista






0 comments:

Post a Comment